Mesić u Berlinu: Devedesetih sam podlegao atmosferi veličanja NDH!

Mesić u Berlinu: Devedesetih sam podlegao atmosferi veličanja NDH!

Tekst: I.Kri.
Foto: Neja Markičević (Cropix)

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić je u današnjem predavanju u Institutu za jugoistočnu Europu u Berlinu olakšao dušu te je rekao kako je u nekoliko trenutaka 90-ih godina bio zaveden atmosferom te je veličao zločinačku NDH.

"U jednom razdoblju u Hrvatskoj se, kao kolateralna posljedica rata, pojavilo toleriranje falsificiranja povijesti. Uzor se tražio u zločinačkoj NDH. Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla. Moram priznati da sam se usprkos svom čvrstom antifašističkom opredjeljenju dao u nekoliko trenutaka zavesti tom atmosferom, osobito kada sam prikupljao novac za obranu među hrvatskim iseljeništvom", kazao je predsjednik u Berlinu te dodao da je iz toga naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uvjerenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Funkcija ne čini čovjeka"

Predsjednik Mesić je vjerojatno mislio na svoje pjevanje ustaške budnice "Jure i Bobana" s useljenicima u Australiji. Sretan je zato što mu hrvatski antifašistički borci koji su, po njegovim riječima, na to imali najviše pravo, nikada to nisu predbacili.  Mesić je najavio da se nakon mandata ne povlači iz politike, a dodao je i kako je na čelu države došao do još jedne spoznaje.

"Funkcija, pa ni ona najviša, ne čini čovjeka, a ako podlegnete sirenskom zovu vlasti, na najboljem ste putu da prestanete biti čovjek i da se nakon silaska s funkcije nađete potpuno osamljeni, a ja, u to sam siguran, nakon 19. veljače neću biti ni sam ni osamljen", kazao je predsjednik na predavanju u Institutu za jugoistočnu Europu. Taj je Institut dodijelio danas nagrade hrvatskoj povjesničarki Mirjani Gross i suprugu hrvatske književnice Slavenke Drakulić, švedskom novinaru i piscu Richardu Swarzu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara