Mesić: U Hrvatskoj će do 2010. biti završene sve autoceste

HRVATSKA će do 2010. imati završene sve autoceste na svom području, kazao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon današnjeg obilaska 23,5 kilometara dugih dionica od Brezničkoga Huma do Varaždina, autoceste Zagreb Goričan.

Predsjednik Mesić je s brojnim uzvanicima i dužnosnicima obišao posljednje dvije dionice te autoceste, na kojima se još uvijek radi, a na kojima su objekti vijadukt Dugi vrh, te tuneli Hrastovec i Vrtlinovec.

Mesić je izrazio zadovoljstvo viđenim, ocjenjujući da je Hrvatska od nekoliko svjetskih modela cestogradnje izabrala najbolji, a što se vidi, kako je rekao, po "dnevnom rastu" te ceste.

Hrvatska je najveće gradilište autocesta u Europi, a to je mogla napraviti jedino tako da je izabrala najbolji model za financiranje autocesta, rekao je Mesić, dodajući da se one ne financiraju iz proračuna, nego iz čvrstih izvora financiranja, koji se namjenski koriste za to.

Najvažnije je da ćemo ovom cestom spojiti mađarsku granicu preko Zagreba s Rijekom. Sada gradimo više autocesta nego od Drugoga svjetskog rata pa dosad, ustvrdio je Mesić.

Hrvatska trenutačno gradi oko 450 kilometara autocesta od kojih će 150 kilometara biti otvoreno ove godine, te još oko 40 kilometara tunela, rekao je Mesić. Izrazio je nadu da će se takav model financiranja i cestogradnje "prodati" i drugim zemljama u regiji, te da će naša tehnička operativa biti angažirana na drugim gradilištima izvan Hrvatske.

Na pitanje je li bilo već kakvih kontakata za slične poslove u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, ili na jadransko-jonskoj cesti, Mesić je odgovorio da kontakti postoje i očekuju se posjeti izaslanstava iz zemalja regije.

Kad vidimo što Hrvatska radi u cestogradnji, jadransko-jonska cesta postala je realnost, i sve zemlje od talijanske granice preko Bosne i Hercegovine do Grčke zainteresirane su za nju, ustvrdio je predsjednik Mesić, ističući da je to prilika za Hrvatsku da angažira i druge zemlje na tom modelu.

Hrvatska je posebno zainteresirana da zajedno s BiH radi autocestu od Ploča preko Osijeka do Budimpešte, rekao je Mesić, dodajući da svaka zemlja mora napraviti svoj dio autoceste te da postoji zanimanje za njezinu gradnju na obje strane.

Ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić, kazao je da je zatvorena financijska konstrukcija ove godine za 150 kilometara autocesta, za cijelu autocestu Rijeka - Zagreb bila je zatvorena prošle godine, za autocestu Zagreb - Goričan ove godine, kao i za autocestu Zagreb - Split, ali će se za tu cestu krediti aktivirati prema potrebi i dinamici gradnje.

Radovi na dvjema dionicama od Brezničkoga Huma do Novog Marofa i od Novog Marofa do Varaždina vrijedni su ukupno 525 milijuna kuna, bez PDV-a. Prva dionica duga je 9,6 kilometara, vrijedna 317,9 milijuna kuna, a trebala bi biti završena do lipnja ove godine, dok je druga dionica, od Novog Marofa do Varaždina, duga 13,6 kilometara, vrijedna 206 milijuna kuna, a trebala bi biti završeni do studenoga ove godine jer uključuju i bušenje dva dvocjevna tunela - Hrastovec i Vrtlinovec, ukupne dužine 2,2 kilometra, i ukupne vrijednosti 427,5 milijuna kuna bez PDV-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara