Mesić u Latviji: RH bi trebala što prije otvoriti slobodne zone

HRVATSKA bi trebala što prije otvoriti slobodne zone pri čemu joj od velike koristi može poslužiti i iskustvo Latvije, kazao je u subotu u Liepaji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je u subotu, drugog dana službenog posjeta u Latviji, boravio u gradu Liepaji, gdje je obišao luku i Slobodnu zonu.

"Ja sam za hrabro otvaranje slobodnih zona u Hrvatskoj i zato donosim i latvijski zakon kojega je verificirala Europska unija", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik također kazao, kako u nekim krugovima u Hrvatskoj postoji bojazan od otvaranja slobodnih zona, prvenstveno zbog krijumčarenja. Taj se problem, nastavio je, treba riješiti kontrolnim mehanizmima.

Hrvatska bi otvaranjem slobodnih zona dobila kapital, radna mjesta i tehnologiju, istaknuo je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liepaja je nekada bila najveća vojna baza bivšeg SSSR-a u Latviji, a danas je drugi najvažniji grad u Latviji što se tiče gospodarstva.

Slobodna zona je osnovana 1997. godine na razdoblje od 20 godina, a latvijske vlasti su taj status Slobodne zone regulirale i tijekom pregovora o pristupanju EU-u.

Hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica s lokalnim je dužnosnicima dogovorio i konkretnu suradnju. Hrvatski će stručnjaci doći u Liepaju kako bi se informirali o latvijskim iskustvima slobodnih zona u pregovorima s Bruxellesom.

Hrvatsko izaslanstvo u Liepaji je posjetilo i regionalni Centar specijaliziran za podmorsko razminiranje.

"Za nas bi bilo zanimljivo da u Hrvatskoj otvorimo takav centar koji može koristiti ne samo Hrvatskoj već i susjednim zemljama", rekao je Mesić.

Hrvatski će predsjednik u subotu navečer u Rigi biti nazočan prezentaciji hrvatskog turizma u organizaciji Hrvatske turističke zajednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara