Mesić u obrani Šprajca: HTV ne smije biti poligon za ispoljavanje paranoja frustriranih pojedinaca

Foto: Dragan Matić / Cropix

POVODOM smjene Zorana Šprajca s mjesta urednika Dnevnika HTV-a danas se oglasio i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

S nelagodom i iznenađenjem primio sam vijest o smjenjivanju g. Zorana Šprajca s mjesta urednika Dnevnika HTV, a zbog javnog odgovora - u TV Dnevniku u nedjelju, 18. prosinca 2011. - na javnu prozivku nekih članova Programskog vijeća HTV.

Još veću nelagodu izaziva najava daljih sankcija protiv novinara koji je samo, u skladu sa zakonima profesije i držeći se načela profesionalne etike, radio svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
G. Šprajc i njegov kolega Alfier, kao i ekipa TV Dnevnika polazili su od premise da gledatelji imaju pravo na potpunu, istinitu i objektivnu informaciju, kao i od svojega prava da se pred najširom javnošću obrane od javno izrečenih objeda koje nisu ničim poduprte.

I kao predsjednik Republike Hrvatske punih deset godina borio sam se za pravo novinara da samostalno i slobodno rade svoj posao, što ne znači da sam podupirao tzv. žutilo u dijelu naših medija. Informiranost građana smatram i smatrao sam osnovnom pretpostavkom za osposobljavanje tih građana da u demokratskoj proceduri donesu ispravne odluke o kojima ovisi budućnost zemlje. Ta stanovišta zastupam i danas.

Javna televizija, a HTV to jest, ili bi barem trebala biti, morala bi biti ogledni primjer za služenje interesima građana i najšire društvene zajednice, a ne poligon za ispoljavanje paranoidnih konstrukcija frustriranih pojedinaca koji bi željeli uzurpirati ulogu suca i arbitra nad slobodnim novinarima.

U potpunosti podupirem izjavu Građanskog odbora za ljudska prava objavljenu u povodu najnovijih zbivanja na HTV.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara