MESIĆ U PONEDJELJAK S ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak će se u Hrvatskoj Kostajnici sastati s članovima bosanskohercegovačkog predsjedništva Draganom Čovićem, Sulejmanom Tihićem i Mirkom Šarovićem.

To je prvi susret novoizabranog tročlanog kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine s hrvatskim predsjednikom.

Iako susret u Hrvatskoj Kostajnici nije označen ´povijesnim´ očekuje se kako će se tijekom razgovora otvoriti nekoliko vrlo važnih pitanja međusobnih odnosa.

Prije svega, radi se o bilateralnim ugovorima te posebice važnom zaključivanju ugovora o dvojnom državljanstvu, izjavila je Željana Zovko, predstojnica Ureda hrvatskog člana BiH predsjedništva Dragana Čovića.

Po njezinim riječima, parlament Bosne i Hercegovine mora taj ugovor produžiti do kraja ove godine. U suprotnom, veliki broj bosanskohercegovačkih građana (više od 90 posto Hrvata), izgubilo bi pravo na dvojno državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bosanskohercegovački Srbi te su odnose sa SRJ uredili na rok od slijedećih deset godina.

Kako je izvijestila Željana Zovko, čelnici Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici razgovarat će i o političkim prilikama u dvjema državama, provedbi rezultata izbora u Bosni i Hercegovini, malograničnom prometu i kulturnoj suradnji te o zajedničkim nastojanjima za pristupanjem dviju država euroatlantskim integracijama.

Kako se očekuje, hrvatski predsjednik Mesić će zajedno sa svojim bosanskohercegovačkim kolegama Čovićem, Šarovićem i Tihićem obići mjesto graničnog prijelaza između dvije Kostajnice a tijekom dana i ´popiti kavu´ u Srpskoj Kostajnici.

Članovi tročlanog bosanskohercegovačkog predsjedništva odmah nakon razgovora u Hrvatskoj Kostajnici putuju u New York, u sjedište UN-a kamo ih je pozvao glavni tajnik Kofi Annan.

On će Vijeću sigurnosti predstaviti izvješće o BiH u kojem je istaknuo potrebu budućih reformi u zemlji i snažne borbe protiv korupcije i kriminala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara