Mesić u Rujevcu kod Dvora podupro pokretanje proizvodnje u Tvornici keramike

Predsjednik Stjepan Mesić danas se u Dvoru na Uni sastao s Inicijativnim odborom za pokretanje proizvodnje u Tvornici keramike u obližnjem mjestu Rujevcu i podupro taj razvojni projekt u koji će Keramička industrija iz Orahovice (KIO) d.d. uložiti 110 milijuna kuna i zaposliti novih 100 radnika. Istaknuo je da "stotinu novih radnih mjesta u nerazvijenoj dvorskoj općini znači kao 10 tisuća u Zagrebu".

"Jedino što može biti produktivno jest ulaganje u proizvodnju i zato podupirem projekte kojima se ulaže u proizvodnju, otvaraju radna mjesta i potiče izvozi", rekao je Mesić nakon obilaska tvornice u Rujevcu, početak rada koje je planiran u listopadu ove godine. Predsjednik je ocijenio da je "uvozna orijentacija opasna za Hrvatsku, jer se njezina budućnost može temeljiti jedino na proizvodnji s uspješnim poslovodstvom kakvo je orahovičkog KIO-a d.d., na najsuvremenijoj tehnologiji koja će biti ugrađena i u rujevačku Tvornicu keramike te na visoko stručnim radnicima koji će se zaposliti u tvornici".

Projekt KIO d.d. pokrenut je, podsjetio je Mesić, u vrijeme dok je on bio predsjednik Skupštine općine Orahovica, a dosadašnji rezultati i mjesto jednog od najvećih gospodarskih tvrtaka u orahovičkom kraju pokazuje da je projekt bio dobar i dugoročan.

"Nije dovoljno govoriti ljudima da se trebaju vratiti na ovo područje i izgraditi kuće ako nemaju gdje raditi i od čega živjeti", rekao je Mesić. Pohvalio je prijedlog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca da se ruskim klirinškim dugom izgradi treći blok termoelektrane u Sisku kako bi se dobilo dovoljno struje iz domaćih izvora za opskrbu hrvatskog Pounja i Dvora, jer zbog slaba napona ni tvornica u Rujevcu, ni budući pogoni ne mogu raditi punom snagom.

Mesić je podupro i županov prijedlog da se "Mechel" Željezara Sisak angažira na pokretanju proizvodnje u njezinu bivšem pogonu u Vanićima kod Dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik je dao potporu Brodarčevim prijedlozima za obnovu prometnica od Siska prema Dvoru na Uni i od Dvora na Uni prema Glini.

O projektu obnove rujevačke Tvornice keramike s predsjednikom Mesićem i suradnicima direktor KIO-a Darko Krmpotić, istaknuvši da će se u tvornicu uložiti 110 milijuna kuna, od kojih je tvrtka uložila vlastitih 30 milijuna kuna, a od HBOR-a i Fonda za razvoj i zapošljavanje dobila je povoljan zajam na rok otplate od 10 godina. U lipnju počinje ugradnja nove najsuvremenije uvozne opreme i proizvodnja jedne proizvodne linije, koja će proizvoditi sedam tisuća komada visokokvalitetnih podnih pločica za vanjsko oblaganje, koje se u cijelosti uvoze. Krmpotić je zatražio od predsjednika Mesića da se zauzme za bolju opskrbu strujom nove tvornice, jer je HEP-a odobrio samo 980 kilovata, što dostaje za jednu liniju, dok im je za pokretanje obiju linija potrebno 1400 kilovata.

U razgovoru s predsjednikom Mesićem u Dvoru projekt te tvornice poduprli su predsjednici Uprave HBOR-a i Uprave Fonda za razvoj i zapošljavanje Anton Kovačev i Milan Stojanović te član Inicijativnog odbora Mladen Vedriš.

Općinski načelnik Nikola Carić i župan Brodarac zahvalili su predsjedniku Mesiću na potpori projektu tvornice u Rujevcu i zauzimanju da se na tom području proizvodnim djelatnostima otvaraju nova radna mjesta.

(Hina) xmalj ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara