Mesić u srijedu i u četvrtak u Parizu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u srijedu putuje u dvodnevni posjet Parizu tijekom kojeg će sudjelovati na Francuskohrvatskom gospodarskom forumu i imati susrete s visokim francuskim dužnosnicima, a sastat će se i s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

Predsjednik Mesić prvi će susret, s predsjednikom francuskog Senata Christianom Ponceletom, imati odmah nakon slijetanja u parišku zračnu luku, predviđenog za 16 sati.

Za srijedu navečer najavljen je sastanak s Marovićem, a dvojica predsjednika trebala bi razmotriti stanje odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore te razmijeniti stajališta o najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Hrvatski predsjednik prvi će dan boravka u Parizu završiti prijemom koji u njegovu čast upriličuje veleposlanstvo RH u Francuskoj.

U četvrtak će se predsjednik Mesić obratiti sudionicima Francusko-hrvatskog gospodarskog foruma koji se pod naslovom "Hrvatska - partner Francuske" održava u Francuskom centru za vanjsku politiku.

Tijekom poslijepodneva u francuskom ministarstvu financija dvije će zemlje potpisati tri sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najprije će potpredsjednik hrvatske Vlade Slavko Linić, koji je dio hrvatskog izaslanstva koje prati predsjednika Mesića, potpisati s francuskim ministrom financija Francoisom Loosom Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Potom će ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo Željko Pecek s ministrom Loosom potpisati sporazum o suradnji na području malih i srednjih poduzeća, a na kraju će predsjednik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Anton Kovačev potpisati Sporazum između HBOR-a i Francuske agencije za osiguranje izvoza (COFACE), u čije će ime to učiniti član uprave Francois DRicolfis.

Najavljeno je da će službeni dio posjeta predsjednik Mesić završiti razgovorom s predsjednikom francuske vlade Jean-Pierreom Raffarinom, nakon čega će sudjelovati na svečanoj gala-večeri u organizaciji Hrvatske turističke zajednice u Parizu.

Hrvatska će za posjeta Parizu biti i politički i gospodarski snažno predstavljena, jer su u izaslanstvu još i ministar za europske integracije Neven Mimica i ministrica turizma Pave Župan-Rusković, dok gospodarstvenike predvode predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić te zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Svoje će visoke predstavnike na francusko-hrvatski gospodarski forum poslati i neke od vodećih hrvatskih tvrtki poput Podravke, Đure Đakovića, Agrokora, Ingre i Atlantic grupe.

Predsjednik Mesić u Zagreb se iz Pariza vraća u četvrtak kasno navečer, a u petak putuje u Solun na summit Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara