Mesić: Vanjska politika hrvatske neće se mijenjati

VANJSKA politika Hrvatske neće se mijenjati bez obzira na smjenu vlade a moguće je samo to da ona na unutarnjopolitičkom planu postavi nove prioritete, izjavio je u petak u Sarajevu predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH, Mesić je kazao kako do subote očekuje konačne i službene rezultate nedavnih izbora za Hrvatski sabor pa će u ponedjeljak započeti s konzultacijama o dodjeli mandata za sastav nove vlade.

"Hrvatska demokratska zajednica je pobijedila na izborima no ona nije potpisla koalicijske sporazume ni prije ni poslije izbora. Ostane li tako vjerojatno ćemo imati manjinsku vladu uz potporu većeg broja zastupnika u Saboru", kazao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik istaknuo kako će se nova vlada održati ovisno o tome koliko će provoditi svoja predizborna obećanja jer će o tome izravno ovisiti i potpora koju će dobiti u Saboru.

Vanjska politika nove vlade, cijeni Mesić, ne može se mijenjati no moguće je uspostaviti nove prioritete u unutarnjoj politici. Hrvatski predsjednik drži kako to vrijedi i za odnose Hrvatske s BiH, primjerice u slučaju rješavanja statusa luke Ploče. Ovaj problem treba biti prioritet i za novu hrvatsku vladu, kazao je Mesić najavljujući istodobno kako će Hrvatska "gledati biti do kraja kooperativna". "Vrlo brzo se može očekivati da se dvije strane nađu na istom tekstu (sporazuma o Pločama)", izjavio je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući predizborna previranja u Srbiji i moguću pobjedu radikalne desnice u toj zemlji, Mesić je kazao kako se nada da neće pobijediti oni koji se i danas zalažu za promjenu granica. Ako bi takvi ipak došli na vlast u Beogradu, drži hrvatski predsjednik, oni ne bi bili problem samo Hrvatskoj ili BiH nego cijeloj Europi i međunarodnoj zajednici. "Ja ipak očekujem kako će pobijediti oni koji u okvirima svojih granica žele stvoriti bolji život svojim građanima", kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik se u Sarajevu sastao i s visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom a taj razgovor je opisao kao redoviti sastanak i priliku za stalno uzajamno informiranje o problemima koje valja rješavati u BiH.

Osim u razgovorima s bosanskohercegovačkim političkim dužnosnicima Mesić je stanje u toj zemlji razmotrio i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Zajednička je ocjena, kako je objasnio Mesić, da Hrvatska može značajno pomoći BiH pa tako i Hrvatima u njoj time što će više sudjelovati u gospodarskim pothvatima u toj zemlji.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara