Mesić: Vlada ugrožava državu

U IZVANREDNOM obraćanju naciji putem HTV-a predsjednik Stjepan Mesić oštro je osudio hrvatsko-austrijski sporazum o odšteti folksdojčerima kojima je komunistička vlast oduzela imovinu. Mesić tvrdi da je je sporazum presedan koji može ugroziti funkcioniranje države.

Mesić je kazao da on kao sukreator vanjske politike ni na koji način nije bio obaviješten o sporazumu koji je pripremila Vlada, koji je gotov te je poslan austrijskoj strani, te ide u saborsku proceduru.

Mesić je istaknuo da se ne slaže sa sporazumom te ga smatram opasnim presedanom koji neće imati učinka samo na Hrvatsku.

Upozorava da će Hrvatska, ako se odrekne međunarodnih sporazuma koji su i za nju definitivno riješili neka pitanja iz sklopa odnosa s Njemačkom, Austrijom i Italijom, napraviti presedan.

"Ako Hrvatska, međutim, počne - sve pod firmom ispravljanja komunističkih nepravdi - šakom i kapom vraćati i ovo i ono, a izvan međunarodnih sporazuma koji su tu problematiku riješili, onda ja s mnogo razloga tvrdim da će doći u pitanje funkcioniranje ne samo sistema, nego i države kao sistema. Mi to, naime, ne možemo izdržati" - Kazao je Mesić.

Mesić smatra da je Vlada svjesno zanemarila neke činjenice koje je nabrojao. Prvo, Austrija je u vrijeme Drugog svjetskog rata bila dio Hitlerovog Trećeg Reicha, dakle nije bila međunarodno-pravni subjekt. Moguća otvorena pitanja u odnosima s Austrijom regulirana su Državnim ugovorom, kojim je Austrija prije pedeset godina ponovo stekla nezavisnost. Jugoslavija je bila jedna od zemalja supotpisnica toga Ugovora.

Drugo, vrijednost imovine pripadnika njemačke nacionalne skupine koja im je oduzeta, odnosno koju su ostavili, napuštajući Jugoslaviju, uračunata je u ukupnu vrijednost ratne štete što su je prouzročile njemačke okupacijske snage, a koja je bila enormna.

Jedan specifični vid odštete reguliran je naknadno sporazumom Tito-Brandt. Kao jedna od zemalja-sljednica bivše Jugoslavije, Hrvatska je preuzela i Državni ugovor, i ovaj drugi sporazum, pa je dakle i to pitanje riješeno. 

Nadalje, Mesić tvrdi da je postupak prema pripadnicima njemačke nacionalne manjine uvijek bio pravedan,  te da je bio u skladu s onime što je zaključeno na konferenciji pobjedničkih savezničkih sila u Potsdamu.

Četvrto, prisilno iseljavanje i oduzimanje imovine nije se primjenjivalo na one pripadnike njemačke nacionalne skupine u Hrvatskoj koji su surađivali u narodno-oslobodilačkoj borbi, dakle nije se išlo neselektivno protiv svih, samo na osnovi nacionalne pripadnosti, nego protiv kolaboranata, odnosno onih koji su proglašeni kolaborantima.

Peto, bivša Jugoslavija bila je tek jedna od europskih zemalja koje su postupile na isti, ili sličan način. 

Iako Mesićevo mišljenje dijeli cijela oporba, Sanaderova Vlada neće odustati od sporazuma kojim se Austrijancima namjerava vratiti imovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara