Mesić za le Figaro: Hrvatska će 2007. godine ući u Europsku uniju

HRVATSKA očekuje da će 2007. godine ući u Europsku uniju, kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić u intervju što ga u utorak, dan nakon Mesićeva sastanka s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu, objavljuje francuski list ´Le Figaro´.

´Očekujemo da ćemo 2007. godine ući u Uniju. Do tada ćemo ispuniti sve europske norme´, kazao je Mesić dodajući da Zagreb do tog roka još mora riješiti neka otvorena pitanja, poput povratka izbjeglica, porata imovine i suradnje s haškim sudom.

Hrvatski je predsjednik u razgovoru za ´Le Figaro´ također govorio i o hrvatskom stavu prema iračkoj krizi, o čemu je u ponedjeljak razgovarao i sa Chiracom. Francuski je predsjednik oštro kritizirao proamerička stajališta Vilniuske skupine, kojoj se pridružila i Hrvatska.

´Hrvatska nije jedna od stigmatiziranih zemlja u tom slučaju. Hrvatska želi (da o iračkom pitanju bude postignut) sporazum prije nego što zauzme svoje stajalište´, rekao je Mesić dodajući da je pitanje iračke krize prije svega pokazalo da ´Europa mora biti ujedinjena´.

Hrvatska je, podsjetio je Mesić, članica antiterorističke koalicije, ali se protivi ratu sve dok postoje načini da se problemi riješe bez primjene sile.

´Loptica je sada na Iraku. On mora surađivati s inspektorima UN-a´, kazao je Mesić ocjenjujući da se rat još uvijek može izbjeći.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska još nije odgovorila na američki zahtjev o tome da u slučaju rata otvori svoj zračni prostor za američke zrakoplove, a odgovor će dati ´u dogovoru s našim europskim partnerima´, rekao je hrvatski predsjednik.

Govoreći o suradnji s haškim sudom, on je kazao da je ta suradnja u hrvatskom interesu.

´U našem je interesu da se krivnja individualizira´, rekao je Mesić. U hrvatskom je interesu i povratak izbjeglica i zaštita manjina, jer će ´to dokazati da je Hrvatska pravna država i da je naša demokracija zrela´.

Hrvatski je predsjednik u razgovoru za francuski list govorio i o svome svjedočenju protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, ocjenjujući da je do sada taj proces ´pokazao da je Milošević prevario ne samo međunarodnu zajednicu već i svoj vlastiti narod´.

Mesić je kazao kako vjeruje da će u Srbiji prevladati pro-zapadnjačka orijentacija, dok će se pitanje Kosova, kako je rekao, riješiti u trenutku ulaska Srbije u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara