Mesić za Le Monde: Hrvatskoj kandidaturu omogućili njezini rezultati

HRVATSKA se na podnošenje kandidature za članstvo u EU odlučila sad zato što joj to njezini rezultati omogućuju i nada se kako će se Petnaestorica o tome povoljno izraziti i uskoro joj priznati status službenog kandidata, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u autorskom članku za subotnje izdanje francuskog dnevnika Le Mondea.

´Hrvatska je upravo podnijela kandidaturu za ulazak u Europsku uniju i tako odgovorila na težnje svojih građana, uvjerena kako napredak koji je ostvarila, posebice posljednjih nekoliko godina, opravdava njezinu odluku´, piše predsjednik Mesić na početku opširnog članka objavljenog u rubrici Horizons Debats.

´U trenucima povijesnog širenja Unije, Hrvatska odlučno izražava želju da svoju sudbinu utka u zajednicu europskih naroda s kojima dijeli vrijednosti ujedinjene Europe, temeljene na demokraciji, pravu, toleranciji i slobodnom poduzetništvu. Hrvatska 2007. godinu postavlja sebi za cilj´, napisao je hrvatski predsjednik.

U međuvremenu će Hrvatska, prema riječima njezina predsjednika, nastaviti prilagođivati svoje institucije, gospodarstvo i društvo standardima Unije. ´Ako podnosimo kandidaturu sada, to je stoga što nam to naši rezultati omogućuju. Zdušno se nadamo kako će Petnaestorica povoljno prihvatiti našu odluku, priznajući nam uskoro status službenoga kandidata, te otvarajući pregovore o članstvu´.

Svojim položajem Hrvatska je sredozemno pročelje srednje Europe, koju se pridružuje Petnaestorici, rekao je Mesić, podsjećajući kako ju je 1990. godine razina njezinoga gospodarskog razvoja smještala, uz Sloveniju, na čelo tranzicijskih zemalja sposobnih da se integriraju u EU. Te je ambicije ´na neko vrijeme grubo odgodio rat s kojim smo se suočili 1991.´, no u međuvremenu ´oružje je ustupilo mjesto normaliziranim odnosima, otvarajući put pomirbi sa Srbijom i Crnom Gorom, te put obnovi i suradnji´, naglašava Mesić.

Presudni element u tom procesu jest povratak oko 300 tisuća izbjeglica, među kojima i 100 tisuća srpskog podrijetla, piše hrvatski predsjednik te dodaje da Hrvatska ulaže intenzivne napore kako bi obnovila kuće svih hrvatskih građana.

´Uvjereni u neophodnost pravične i trajne pomirbe, u potpunosti surađujemo s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Smatramo kako svi optuženi za ratne zločine, pa bili oni i vojnici koji su branili našu zemlju, moraju stati pred lice pravde, kako bi se ustanovila osobna odgovornost te istovremeno otklonilo bilo kakvo skupno optuživanje cijelih naroda´, piše u članku za Le Monde predsjednik Mesić.

Predsjednik također izražava uvjerenje kako je Hrvatska po mnogočemu dostigla većinu budućih članica Europske unije, ističući kako je prihod po glavi stanovnika veći od pet tisuća eura godišnje, kako je gospodarski rast 5 posto, inflacija niža od 3 posto, ´a tome valja pribrojiti sve veću dobit od turizma, s više od 7 milijuna posjetitelja u 2002. godini´.

No više od svih tih podataka, ističe Mesić, kandidaturu opravdava ´želja za priključenjem Europskoj uniji goleme većine naših građana, koja se pretočila u jednoglasnu odluku hrvatskog parlamenta´.

Osim na trgovinskom planu, gdje je Hrvatska dubinski povezana s Europskom unijom, sa čijim članicama ostvaruje dvije trećine svoje ukupne razmjene, hrvatski predsjednik ocjenjuje kako je na političkom planu očit napredak u ispunjavanju kopenhaških uvjeta. ´Hrvatska je, iako teoretski raspolaže razdobljem od šest godina, već sad ispunila više od polovice obveza preuzetih 2001., Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU´, piše hrvatski predsjednik.

´Nacionalni program za Europsku uniju Vladin je putokaz koji objedinjuje mjere usklađivanja našeg zakonodavstva´, kaže Mesić.

Čitatelje Le Mondea Mesić podsjeća na bitnu ulogu Francuske u institucionalnom približavanju Hrvatske i ostalih zemalja regije uniji kroz proces pokrenut Zagrebačkim summitom u studenome 2000. godine, upriličenim na poticaj predsjednika Jacquesa Chiraca.

´Prosinca 2001., prilikom posjeta predsjednika Chiraca Zagrebu, iznova sam se mogao uvjeriti u njegovu potporu našim europskim ambicijama. Potpora koju nam daje Francuska izrazila se i nedavnim glasovanjem u Nacionalnoj skupštini u prilog ratifikaciji našeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju´, kaže hrvatski predsjednik.

Također iznosi uvjerenje da će hrvatsko podnošenje kandidature biti ´ohrabrenje za zemlje jugoistočne Europe - Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru, te Bosnu i Hercegovinu - te im pomoći da pronađu novu volju za nastavak reformi´. Svjesna kako je to od opće koristi za regiju, Hrvatska će ´nastaviti i pojačati suradnju s tim zemljama, kako bi olakšala njihov gospodarski oporavak i političku normalizaciju´.

Predsjednik Mesić kaže za Le Monde kako u 2007. godini hrvatski narod vidi ostvarenje svoje težnje ´da se vrati svojim europskim korijenima´.

´Europska integracija Hrvatske treba ići svojim ritmom i u skladu s vlastitim rezultatima. Na nama je bilo da odredimo najbolji trenutak za podnošenje kandidature, za to smo bili i odgovorni našim građanima. Sada je to učinjeno´, ocjenjuje predsjednik.

´Ono što očekujemo od Unije, to je da prouči našu kandidaturu, odmjeri našu odlučnost, prije nego što nam prizna status službenog kandidata. U svemu ostalom, na nama je da se dokažemo´, zaključuje predsjednik Mesić u članku za subotnji broj francuskog Le Mondea.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara