Mesić: Za podatke da Gotovina nije u Hrvatskoj moramo imati dokaze

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić izjavio je da prema podacima kojima raspolaže general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj, ali da bi Hrvatska u to uvjerila i svoje vanjske prijatelje za to mora imati dokaze.

Zato ćemo premijer Ivo Sanader i ja ići s izjavom i nalogom tajnim službama da "obave posao", a to znači da, ukoliko Gotovina nije u Hrvatskoj za to dobijemo i dokaze, rekao je predsjednik Mesić, odgovarajući na pitanja nakon tradicionalnog novogodišnjeg prijema za novinare u Uredu predsjednika.

Dodao je da će se s nalogom, osim prema tajnim službama, ići i prema Ministarstvu unutarnjih poslova, šefu policije i tužiteljstvu odnosno pravobraniteljstvu.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je jučer da bi pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čiji je početak najavljen za 17. ožujka, mogli biti odgođeni ako Gotovina ne bude izručen Haaškom sudu.

Mesić je ustvrdio da nije iznenađen takvim Rehnovim istupom, jer su takve poruke, kako je rekao, stizale čitao vrijeme. "Ne mogu me iznenaditi ako su već u nekoliko navrata predstavnici europske politike davali takva upozorenja. Bilo bi iznenađenje da o tome nismo ništa prije čuli", dodao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zna li što o navodnim dogovorima hrvatske Vlade s generalom Gotovinom, na koje se Rehn pozvao u jučerašnjoj izjavi, Mesić je rekao da ne zna da je itko od "oficijelnih vlasti u Hrvatskoj imao bilo kakve kontakte s generalom Gotovinom ili s njegovim odvjetnicima".

I Sanader i Mesić za uhićenje Gotovine

Stjepan Mesić i Ivo Sanader razgovarali su o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, uključujući i sve mjere i aktivnosti koje se poduzimaju u rješavanju slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

U razgovoru je, stoji u priopćenju, potvrđeno da sve dosadašnje informacije, provjere i saznanja nadležnih službi ukazuju da se general Gotovina ne nalazi na teritoriju Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader traže od svih nadležnih tijela državne administracije, uključujući obavještajne agencije, Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo da, sukladno svojim zakonskim i profesionalnim obvezama, i u suradnji s odgovarajućim službama drugih zemalja, nastave i maksimalno pojačaju sve potrebne mjere i aktivnosti radi otkrivanja boravišta i uhićenja generala Ante Gotovine i njegova prebacivanja pred Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Predsjednik Republike i predsjednik Vlade potvrdili su punu i neupitnu spremnost državne administracije Republike Hrvatske da dosljedno nastavi ispunjavati obveze iz Ustavnog zakona o suradnji Republike Hrvatske s MKSJ, stoji na kraju priopćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara