Mesić: Zagreb doživljava kulturni uzlet

AKO MOŽEMO mjeriti po izložbama Zagreb očito doživljava kulturni uzlet, rekao je večeras hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgledavajući izložbe Branka Suhog, Antuna Motike i Josipa Vanište.

Rijetko kad jedan grad u isto vrijeme ima toliko velikih izložbi, što je u Zagrebu već postao kontinuitet, ocijenio je Mesić. ´To je i dokaz da je Zagreb ipak Europa u onom najboljem smislu´, dodao je.

Predsjednik Mesić obišao je sa suprugom Milkom retrospektivne izložbe ´Branko Suhy: Retrospektiva grafike´ u Kabinetu grafike HAZU, izložbu slikara Antuna Motike u Galeriji Klovićevi dvori i izložbu Josipa Vanište u Galeriji Forum.

Izložba osamdesetak djela slovenskog umjetnika Branka Suhog, u tehnici akvatinte, akvarela, grafike, koja se zatvara 30. siječnja, umjetnikov je dar Kabinetu grafike HAZU. Branko Suhy predaje na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti i jedan je od začetnika Slovenskog trijenala grafike.

U umjetničkom radu, nadahnutom djelima Rembrandta, Goye, Picassa, Suhy, među ostalim, obrađuje teme iz novije svjetske povijesti, od pada Berlinskog zida do napada na Dubrovnik i New York.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon obilaska izložbe Predsjednik se zadržao u kraćem razgovoru s umjetnikom, koji mu je darovao jednu grafiku, ravnateljicom Kabineta grafike Slavicom Marković i akademikom Milanom Mogušem.

Darko Glavan i Lada Bošnjak, autori glavne izložbe s 550 djela Antuna Motike te popratne izložbe slika iz privatnih zagrebačkih zbirki (koja se otvara 30. siječnja) proveli su predsjednika Mesića kroz te izložbe. Ravnatelj Klovićevih dvora Zvonko Festini Mesiću je darovao Motikinu monografiju.

Izložba ´Josip Vaništa 1953.-2003.´, koja se zatvara 31. siječnja, obuhvaća pedesetak Vaništinih radova manjih formata nastalih olovkom, kredom, i u tehnici akvarela i pastela.

Mesića su u Galeriji Forum dočekali Josip Vaništa, koji mu je darovao svoju monografiju, voditelj Galerije Milan Bešlić i ravnatelj Kulturno-informativnog centra Goran Pavletić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara