Mesić zaplakao pri pogledu na Ivicu Račana i snimke iz svoje prve kampanje

Tekst: Petar Vidov
Foto: FAH / POOL /Lana Slivar Dominic

"JE LI bilo malo neugodno gledati samog sebe na ekranu zajedno s publikom", pitao je Igor Mirković u Kinu Europa predsjednika Stjepana Mesića prije nekoliko tjedana na desetogodišnjici dokumentarca "Novo, novo vrijeme". Nije, odgovorio je Mesić, uz njemu svojstvenu opasku: "Ali niste mene puno ni snimali, valjda ste kao i svi ostali mislili da sam autsajder".

Deset godina kasnije autori kultnog dokumentarca Mirković i Rajko Grlić iskupili su se drugom hrvatskom predsjedniku. Završetak njegova mandata i predsjedničke izbore na kojima je pobijedio Ivo Josipović iskoristili su za snimanje nastavka ili radije dodatka svom filmu. "Novo, novo vrijeme - 10 godina kasnije" posvećeno je samo jednom akteru; Stipi Mesiću.

Josipović: Nadam se da ćemo i za deset godina moći reći da je Hrvatska napravila korak naprijed

Kamere su s Mesićem na Pantovčaku bile u večeri prvog i drugog izbornog kruga i u danima između Josipovićeve pobjede i inauguracije. Film završava simboličnom scenom; otkucajem ponoći na poznatom satu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Otkucaj je to koji je označio Mesićev odlazak u mirovinu i dolazak jednog novog lica na Pantovčak.

"Da pokušamo vući neke korijene iz današnje političke scene prema onome što je prikazano u 'Novom, novom vremenu' sigurno bi ih pronašli. Ali s aspekta onog vremena, politička situacija u Hrvatskoj danas izgleda sasvim neočekivano. Film je sigurno dokaz da je Hrvatska učinila važne i vrijedne demokratske iskorake. Ja se samo nadam da će oni koji za deset godina budu gledali neki slični film, moći reći istu stvar - da je Hrvatska napravila korak naprijed", kaže Ivo Josipović.

Mesić predvidio Bandićev kraj

Pobjedu trećeg hrvatskog predsjednika Mesić je, vidjeli smo u novom dokumentarcu, proglasio već prve izborne večeri, negdje između 21 i 22 sata. "Morat ćemo uštimati klavir", dobacio je u šali jednom od svojih savjetnika dok su izborne rezultate, moramo primijetiti, pratili na Indexu.

Druga izborna večer bila je samo formalnost, ali atmosfera na Pantovčaku nije bila ništa manje vesela. Mesić je večer iskoristio za još jedno predviđanje: "Nakon ovoga... rasulo". Komentirao je Mesić gledajući Bandićev govor nakon poraza zagrebačkog gradonačelnika. Koji je, prema mišljenju predsjednika u mirovini, trebao na izbore izaći sa sloganom "Moje prezime, moj program".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak u prošlost rasplakao Mesića

Najdojmljivija scena dokumentarca "Novo, novo vrijeme - 10 godina kasnije" snimljena je 53 dana prije kraja Mesićevog mandata. U njoj predsjednik na laptopu u svom uredu, zajedno s Mirkovićem, po prvi put nakon deset godina pregledava scene iz izvornog dokumentarca. Pri pogledu na deset godina mlađeg sebe, ali i pokojnog premijera Ivicu Račana, Mesiću su potekle suze.

Upravo to ljudsko lice predsjednika-građanina najzaslužnije je što je Mesić na Pantovčaku proveo punih deset godina. I što je čitavo to vrijeme bio na vrhu liste najpopularnijih hrvatskih političara. Čak i kad je povlačio nepopularne poteze ili činio gafove (koje on, naravno, neće priznati). "Ja odlazim u povijest, kao doživotni bivši predsjednik. I u suštini, odlazim zadovoljan", kazao je Mesić tek nekoliko dana prije nego je napustio Pantovčak.

Posljednje scene dodatka "Novom, novom vremenu" ujedno su i najtužnije. U njima svjedočimo Mesićevom odlasku s Pantovčaka, raspremanju ureda, prenošenju omiljenih maketa brodova koje pasionirano skuplja u novi ured u Grškovićevoj... Nemoguće je pobjeći osjećaju fatalizma u trenutku kada Mesić u kameru govori kako je "očistio ured, popio kavu i sad ga žena čeka da zajedno odu na Josipovićevu inauguraciju". Grlić i Mirković još su jednom svojim objektivom ulovili kraj jedne ere.

"Prije 10 godina svi smo znali da HDZ krade na izborima, a danas se krade samo u dijaspori"

Svakako treba spomenuti da su Mesića, ali i druge aktere hrvatske političke scene, kamere dvojice režisera pratile i na ranije spomenutoj svečanoj projekciji u Kinu Europa. Palo je tu nekoliko vrlo zanimljivih izjava, koje su uglavnom imale zajednički naglasak - udaranje po HDZ-u. Zato se valjda ni ne treba čuditi što nitko iz vladajuće stranke nije nazočio projekciji.

"Prije deset godina svi smo znali da HDZ krade na izborima. Danas je to nezamislivo, krade se još jedino po dijaspori", oštra je i otvorena bila Vesna Pusić. Vladajuću stranku nije štedio ni Silvije Degen: "Gadili su mi se sa svojim prenategnutim nacionalizmom koji nikud nije vodio".

"Ne mogu vjerovati da je takva retorika mogla paliti 2000. godine. Ne samo da je nazadna, već je primjerenija komunističkom obraćanju biračima koji bi trebali biti protiv Zapada. Tako se HDZ obraćao svojim glasačima", sumirala je Zrinka Vrabec Mojzeš koja novinarsko zanimanje ovih dana mijenja za politiku i pridružuje se Josipovićevom timu na Pantovčaku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara