Mesić znao za ubojstvo civila koje je naredio Kruljac, ali nije ništa poduzeo

"URED predsjednika nije trebao ništa raditi." - kazala je za Index.hr pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika RH Danijela Barišić, odgovarajući na pitanje što je Ured poduzeo nakon što su zaprimljena pisma Želimira Dragičevića koji je teško optužio generala Mladena Kruljca za izdavanje zapovjedi o ubijanju srpskog civila 1995. godine.

Da situacija bude još apsurdnija, u pismima koja je Nacional objavio u svom online izdanju, Dragičević je predsjedniku najavio svoje samoubojstvo koje je naumio učiniti u kolovozu 2005. i to na dan Domovinske zahvalnosti.

Nacional je, objavljujući kopije pisama bivšeg pripadnika 3. gardijske brigade Želimira Dragičevića, potvrdio da objavljene kopije demantiraju Ured predsjednika.

Podsjetimo, Ured predsjednika Mesića je prije dva dana opovrgnuo tvrdnje bivšeg pripadnika 3. gardijske brigade Želimira Dragičevića da je predsjednika Stjepana Mesića u više navrata pismeno upozoravao na slučaj ratnog zločina protiv civila.

Prema onom što je u razgovoru za Index kazala Danijela Barišić, to znači da Ured tada nije demantirao primanje pisama nego zaprimanje predstavke koju je Dragičević poslao Državnom odvjetništvu.

No, svaki je hrvatski građanin, a naročito predsjednik Mesić, dužan nadležnim organima prijaviti sva saznanja o mogućem počinjenju kaznenih djela, a sudeći prema riječima glasnogovornice Ureda predsjednika, u ovom slučaju to se nije dogodilo.

Tako Ured predsjednika danas, nakon što je Nacional objavio kopiju potvrde o primitku pisama, ne demantira da je Ured zaprimio Dragičevićeva pisma upućena predsjedniku Mesiću, već navodi kako nije zaprimljena spomenuta predstavka, a što bi valjda trebalo biti opravdanje na inertnost Ureda prema Dragičevićevim pismima.

Spomenuta potvrda odnosi se na pismo upućeno predsjedniku Mesiću 1. srpnja prošle godine, a tjednik je u nastavku donio i kopiju Dragičevićevog pisma napisanog u srpnju ove godine. Za pisma iz srpnja ove godine tjednik nije objavio kopiju Potvrde o primitku pošiljke, a prema dokumentima objavljenim u Nacionalu, čini se kako je Dragičević pisma Uredu poslao faksom.

No, šokantan je podatak da u cijeloj priči, uz sadržaj pisama iz srpnja ove godine u kojima se Dragičević Uredu predsjednika obraća na uljudan način ponovno tražeći od predsjednika Mesića da reagira na njegovo pismo iz srpnja 2004. godine u kojem upozorava na slučaj Kruljac, Dragičević upozorava na svoje samoubojstvo.

"Budući meni od mojega ratovanja nije ostalo ništa osim časti sa prvom očekujem da bude obranjena pravnim sankcijama za počinitelja a koje trebate poduzeti i vi i Državno odvjetništvo ili časnom smrću onoga koji "lažno svjedoči" o "heroju" Domovinskog rata kakvim ga vi očito držite... A to ću učiniti sam vješanjem pred vratima vaših dvora, prigodno za dan Domovinske zahvalnosti. Sa štovanjem Želimir Dragičević."

Prethodni je odlomak završetak pisma poslanog predsjedniku Mesiću, a u dnu pisma stoji "Na fax br." te se u nastavku navodi službeni broj faks uređaja Ureda predsjednika. Tekst smo radi autentičnosti prenijeli u originalnom obliku.

U drugom pismu koje je objavio Nacional, Dragičević zahvaljuje predsjedniku na svemu što je učinio za njega i njegovog brata, ali mu zamjera što ga nije na vrijeme razriješio dužnosti u HV-u. Dragičević se nadao da će časnim otpustom iz vojske steći pravo na otpremninu koja mu je hitno trebala za liječenje bolesnog brata, koji je nakon toga nažalost umro, i to na svoj 16. rođendan.

No, ponovno je zanimljiv završetak Dragičevićevog pisma predsjedniku.

"Zato i sada a vezano uz slučaj generala gosp. Mladen Kruljac neću učiniti ništa što bi naštetilo vama makar će to vjerojatno učiniti drugi, ali ne prije nego umrem. Istinu o događanjima iz svibnja 1995. znamo i ja i vi i ja ću svoju potvrditi činom časne smrti tijekom kolovoza 2005. a vi sa svojom činite što  vam je volja. Čekat ću vas "tamo gore" kao što mene, nadam se, čekaju svi moji poginuli prijatelji, civili ubijeni tijekom akcije "Bljesak" i moj brat Rudolf. Preslik ovoga i svih drugih pisama upućenih vama bit će naknadno a nakon moje smrti dostavljeni redakcijama svih novina. U Vukovaru 19.7.2005. Sa štovanjem Želimir Dragičević."

Treba li bilo što dodati ovome? Bivši vojnik danas je još uvijek živ. Državno odvjetništvo potvrdilo je da je zaprimilo predstavku protiv generala Kruljca, a više je nego očito da stvari nisu išle kako je Dragičević predividio.

U međuvremenu predsjednik Mesić izvanredno je promaknuo generala Kruljca u čin generala pukovnika, a sve je to učinjeno unatoč tome što Kruljca prati kriminalni renome, te ozbiljna sumnja u njegove zapovjedničke sposobnosti narušene izdavanjem zapovjedi o ubijanju nenaoružanog civila.

Istina, deset godina nakon samog događaja lako je biti "general poslije bitke", pa optuživati generala Kruljca za izdavanje zapovjedi koju bi mogao razmatrati i haški sud, međutim, postavlja se pitanje, je li i koga Kruljac "držao u šaci" tako da je, unatoč zlom glasu koji ga prati, sve do danas bio pošteđen istrage o slučaju, te nagrađen izvanrednim promaknućem.

I.K., N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara