Mesića tijekom govora prekinuo zastupnik Europskog parlamenta

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić kazao je u četvrtak u Bruxellesu kako po njegovim saznanjima general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj, te stoga smatra da Hrvatska ne bi trebala snositi posljedice zbog njegova slučaja.

"Ne znam gdje se nalazi general Gotovina, prema mojim saznanjima on nije u Hrvatskoj. Stoga smatram da Hrvatska ne bi trebala snositi posljedice za njegov slučaj", rekao je Mesić na konferenciji za novinare, ističući spremnost hrvatskih vlasti da pomognu u pronalaženju generala Gotovine, koji je optužen pred Haškim sudom.

Dodao je da će hrvatska Vlada pokazati svoju vjerodostojnost u slučaju da stignu nove optužnice Haškog suda.

"Slučaj Gotovina neće se ponoviti", ustvrdio je hrvatski predsjednik na konferenciji za novinare održanoj na kraju njegova boravka u Bruxellesu.

Slučaj odbjeglog haškog optuženika Bruxelles i drugi europski centri navode kao glavni problem u pogledu ispunjavanja uvjeta za hrvatsko članostvo u Europskoj uniji. Europska bi komisija na proljeće trebala izraditi mišljenje o hrvatskoj molbi za članstvo u Europskoj uniji.

Treba nam pomoć svih europskih i drugih država jer mi možemo djelovati samo na svom teritoriju, rekao je Mesić spomenuvši da odbjegli general osim hrvatske ima i francusku putovnicu.

Mesić je, na novinarsko pitanje o incidentu koji se ranije tog dana dogodio, kazao kako je Hrvatska riješila pitanje nacionalnih manjina na najvišoj razini i talijanska manjina u njoj nema pritužbi na svoj položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uoči njegova govora pred Europskim parlamentom jedan zastupnik tog tijela vikao je da se ne poštuju prava talijanske manjine u Hrvatskoj.

"Mi smo riješili pitanje nacionalnih manjina na najvišoj razini, u Hrvatskoj nema pritužbi talijanske manjine, ali postoje neki izvan Hrvatske koji potežu to pitanje", rekao je Mesić zamoljen da komentira istup talijanskog zastupnika u Europskom parlamentu Marija Borghezija iz Sjeverne lige, jedne od nekoliko stranaka u EP-u koje nemaju svoj zastupnički klub, koji je počeo vikati uoči govora predsjednika Mesića "zašto ne poštujete talijansku manjinu u Istri, Dalmaciji, Rijeci i Zadru".

"Nema potrebe za reakcijom. To je dokaz da se svi moramo učiti demokraciji, nitko se ne rađa kao demokrat", zaključio je Mesić.

Mesić je rekao da bi se moglo govoriti i o patnjama koje je talijanski fašizam nanio hrvatskim građanima, ali je istaknuo potrebu da se "zatvori knjiga drugog svjetskog rata".

Mesić je na konferenciji za novinare izrazio zabrinutost razvojem događaja u Srbiji nakon parlamentarnih izbora u prosincu prošle godine.

"Poruke koje su poslane iz Srbije, mogu zabrinjavati, jer su neki radikalni elementi spominjali promjenu granica, što može biti smetnja za odnose s Hrvatskom", rekao je Mesić, izražavajući nadu da će u Srbiji ipak prevladati europski koncept.

Govorom u Europskom parlamentu i konferencijom za novinare, predsjednik Mesić je završio svoj posjet Bruxellesu.

Predsjednik Mesić trebao je otputovati izravno u Mostar na međunarodnu investicijsku konferenciju, ali je to otkazano nakon što je u zrakoplovnoj nesreći na putu za Mostar poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara