Meta: Albanija ne teži uspostaviti paternalizam nad Kosovom

ALBANIJA ne teži uspostaviti paternalizam nad Kosovom, jer Kosovo ima vlastite institucije, međunarodnu zajednicu koja njime upravlja i stoga odnose Tirane i Prištine službena Albanija drži partnerskim odnosima, rekao je albanski ministar vanjskih poslova Ilir Meta u srijedu navečer u Prištini.

U eksluzivnom 40-minutnom interviewu Televiziji Kosova Meta je, prvoga dana dvodnevnog službenog posjeta Prištini, istaknuo kako je Albanija uvjerena da to partnerstvo s Kosovom služi procesima stabilizacije u regiji i regionalnih integracija te ne prijeti izolacijom niti Albanije niti Kosova.

Svrha njegovih nedavnih posjeta Beogradu, Moskvi te danas Prištini jest jačati bilateralne odnose Albanije s Jugoslavijom, s Rusijom i s Kosovom a u sklopu napora integracije regije u Europsku uniju i NATO, kazao je nadalje u intreviewu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Albanija je zainteresirana za rješenje statusa Kosova koje će se regulirati novim angažiranjem međunarodne zajednice, ponajprije Vijeća sigurnosti a uzimajući u obzir volju svih građana Kosova, bez etničke razlike, rekao je Meta.

Izrazio je zadovoljstvo ishodom razgovora u srijedu s civilnim upraviteljom UN-a na Kosovu Michaelom Steinerom, s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, s premijerom vlade Bajramom Rexhepijem i čelnikom Demokratske partije Kosova Hashimom Thaqijem. Svi oni imaju jasne vizije o budućnosti Kosova u demokratskoj Europi, kazao je šef albanske diplomacije koji će u četvrtak, drugoga dana na Kosovu, održati konferenciju za novinare prije povratka u Tiranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara