METEOROLOŠKA POSTAJA ZAVIŽAN SUTRA OBILJEŽAVA 50. OBLJETNICU

Meterološka postaja Zavižan sutra, 1. listopada obilježeva 50. obljetnicu rada, te su tim povodom Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatsko meteorološko društvo izdali monografiju "Zavižan između snijega, vjetra i sunca". L

Na nepristupačnim mjestima u planinskim krajevima s oštrom klimom nije jednostavno ni postaviti meteorološku postaju, a da bi se k tome meteorološka mjerenja i opažanja redovito i kontinuirano odvijala, potrebno je mnogo vještine i ustrajnosti, ističe Državni hidrometeorološki zavod u povodu sutrašnje 50. obljetnice rada meteorološke postaje Zavižan.

Zavižan je najviša planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, smještena podno Vučjaka na sjevernom Velebitu, na nadmorskoj visini od 1594 metra. Radi od 1. listopada 1953., bez i jednog dana prekida, unatoč velikim teškoćama svojstvenim takvim planinskim postajama. Rezultat je to, navodi Državni hidrometeorološki zavod, zajedničkih težnji meteorološke zajednice za spoznajama o planinskoj klimi, entuzijazma i truda meteorologa, istraživača drugih struka i planinara pri održavanju postaje, te spremnosti meteoroloških motritelja na rad po svim mogućim, ponekad vrlo teškim, vremenskim uvjetima. Zavižanska se postaja mijenjala od obične meteorološke prema postaji čiji program rada ima i ekološke značajke.

Neizmjerno vrijedni zavižanski podaci postali su izazov današnjoj generaciji meteorologa da ih prikaže u meteorološkoj monografiji "Zavižan između snijega, vjetra i sunca", obilježevajući na taj način 50. obljetnicu rada zavižanske meteorološke postaje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografija nas u početku upoznaje s inicijatorom planinskih meteoroloških mjerenja u Hrvatskoj i životom meteoroloških motritelja na Zavižanu te daje pregled povijesti zavižanskih mjerenja. U središnjem dijelu opširan je prikaz klimatskih prilika, bioklimatskih i fenoloških značajki, te pokazatelja onečišćenja zraka i oborine. Slijede tekstovi o Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, na čijem se području nalazi meteorološka postaja Zavižan i Velebitskom botaničkom vrtu, te pregled znanstvenih istraživanja na Velebitu.

Popis radova u kojima su korišteni zavižanski meteorološki podaci daje detaljniji uvid u 50 godina istraživanja klimatologije, ekologije, šumarstva i drugih djelatnosti na koje su neposredno utjecale planinske meteorološke prilike.

Za bolje snalaženje u knjizi, koja može poslužiti kao vodič ili priručnik, pomažu uvodna likovna rješenja uz svako poglavlje, popraćena kolažima likovnih umjetnika inspiriranih meteorologijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara