Mexico City: Ulični prosvjedi u znak potpore gradonačelniku

NEKOLIKO manjih uličnih prosvjednih skupova organizirano je u nedjelju u Mexico Citiyu u znak potpore gradonačelniku tog glavnog meksičkog grada Andresu Manuelu Lopezu Obradoru, glavnom kandidatu za predsjednika na izborima iduće godine, kojemu zbog optužbi za manje prekršaje prijeti zatvorska kazna, a time i nemogućnost sudjelovanja na izborima.

Suđenje ljevičarskom gradonačelniku polariziralo je Meksiko i podgrijalo strahove od veće političke krize koja bi mogla naštetiti meksičkom gospodarstvu.

Jedna skupina od nekoliko stotina prosvjednika je, držeći se za ruke, napravila lanac koji se proteže kroz nekoliko gradskih blokova, dok se druga skupina okupila oko skulpture Anđela nezavisnosti. Lokalni radio javio je i o nekoliko manjih skupova na gradskim trgovima i parkovima.

Prosvjednici skandiranjem i pjesmom izražavaju protivljenje odlukom Kongresa koji je u četvrtak Obradoru skinuo imunitet kako bi se mogao pojaviti na sudu i odgovarati za optužbe, što prosvjednici smatraju političkom pokušajem da mu se onemogući kandidiranje i pobjeda na predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nisi sam", "Ne nepravdi", samo su neki napisi na prosvjedničkim transparentima.

Lopez Obrador, popularni bivši borac za prava Indijanaca, optužen je da je 2001. prekršio sudsku odluku kada je dao izgraditi cestu do bolnice kroz izvlašteno zemljište. Proglasi li ga sud krivim, to bi ga moglo onemogućiti da se na izborima natječe za predsjednika.

Nakon što se u četvrtak na glavnom gradskom trgu Zocalo okupilo oko 150 tisuća njegovim pristaša, Lopez Obrador pozvao je na dugotrajnu kampanju građanske neposlušnosti kako bi prisilio političare da mu dopuste sudjelovanje na predsjedničkim izborima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara