Mi njima, oni nama: Inin dug rješava se prijebojem

Tekst: M.M., I.Ć.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

DUGOVANJE Ine državi teško od 1,2 do 2 milijarde kune, koje je prema riječima premijerke Jadranke Kosor, trebalo biti "stup" državnog proračuna za sljedeću godinu na koncu bi se ipak mogao riješiti prebijanjem dugova. Da je tome zaista tako dao je sinoć naslutiti potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a upitan za stanje u Ini.

"Uprava Ine izradila je prijedlog kojeg je na koncu Nadzorni odbor tvrtke oblikovao u dva modela. Na sjednici Nadzornog odbora Ine idućeg tjedna donijet ćemo odluku po kojem će modelu Ina riješiti dugove", rekao je Polančec okupljenim novinarima.

Naime, poznato je da Ina misli riješiti dug prema državi kreditom koji će osigurati mađarski vlasnik MOL, što se ne krije već duže vrijeme. No, isto tako potvrđeno je da će Mađari osigurati kredit tek onog trenutka kada Vlada Jadranke Kosor otkupi trgovanje plinom iz te tvrtke. Iz tog plana sasvim je razvidno kako će se dug na koncu riješiti prijebojem.

Vijest možda i ne bi bila vijest, da hrvatska Vlada nije više puta opovrgnula kako će se prebijati dugovi s Inom. Štoviše Kosor je više puta u javnost pustila jasnu i nedvosmislenu poruku kako računa da će se do dvije milijarde kuna dugovanja naftnog giganta morati riješiti do izrade prvog nacrta državnog proračuna za 2010. godinu, odnosno do kraja rujna. Naglasila je više puta kako bi rješavanje duga Ine bilo krucijalno za uspjeh i održivost proračuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara