Miami planira zabavu povodom Castrove smrti

MOŽDA je neobično da je jednoj zabavi cilj plesati na nečijem grobu, ali Miami je drugačiji od ostalih gradova, rekao je za CNN Oscar Corral, bloger Miami Heralda koji piše o vezama SAD-a i Kube.

Ples na ulicama Miamija već se održao prošlog ljeta kada je Castro završio na liječenju, ovlasti predao svom bratu Raulu i kada su mnogi vjerovali da će umrijeti.

Ideja o organiziranoj fešti povodom Castrove smrti pripada delegatu Miami Cityja, Tomasu Regaladu, koji smatra da je stadiona Orange Bowl idealno mjesto za zabavu.

Tamo se šezdesetih godina John F. Kennedy obratio tisućama izbjeglica s Kube koje su pobjegle od Castrovog režima. Također je Orange Bowl bio sklonište kubanskim emigrantima osamdesetih kada im je ispred obala Miamija potopljen brod.

"Castro predstavlja sve loše što se dogodilo Kubi u posljednjih 48 godina. Svakako da ima razloga za slavlje, bez obzira što se dogodilo kasnije... Riješili smo ga se", izjavio je za Miami Herald Tomas Regalado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali neki kubanski i američki političari zabrinuti su ako se ples na ulicama, kakav je održan prošle godine, ponovi.

Ramon Saul Sanchez, iz Demokratskog pokret Kube tvrdi da Kubanci nemaju što slaviti dokle god su tisuće njihovih sugrađana u zatvorima, a milijuni obitelji podijeljene.

CNN-ovi novinari nisu uspjeli kontaktirati Tomasa Regalada, kako bi ga pitali koliko bi takva zabava u Orange Bowlu koštala i što bi proslava sve uključivala.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara