Mianmarska hunta obećala 2004. poduzeti korake prema demokraciji

VOJNA vlada Mianmara u ponedjeljak je obećala da će svoje "smjernice za demokraciju" početi provoditi brzo, a velik napredak se očekuje već 2004., rekli su tajlandski dužnosnici.

Ocijenivši međunarodni forum u Bangkoku "probojem" u sadašnjoj pat-poziciji u kojoj se nalaze mianmarski pregovori o pomirbi, tajlandski ministar vanjskih poslova Surakiart Satjhirathai citirao je mianmarskog predstavnika na sastanku, ministra vanjskih poslova Wina Aunga, koji je rekao kako je njegova vlada "spremna nastaviti nacionalnu pomirbu na transparentan način".

Surakiart je trosatni sastanak predstavnika 12 zemalja u tajlanskom ministarstvu vanjskih poslova nazvao "doista vrlo ohrabrujućim" i najavio da će skoro, vjerojatno početkom 2004., biti održan još jedan međunarodni forum s ciljem ostvarivanja političke pomirbe u Mianmaru.

Uoči sastanka nije se očekivalo da će na njemu biti ostvaren značajniji napredak u mianmarskom političkom postupku jer na sastanku nije bilo predstavnika nijedne oporbene stranke ili etničke manjine.

Uz Surakiarta i Aunga, na sastanku su sudjelovali predstavnici, većinom viši službenici ministarstava vanjskih poslova, Australije, Austrije, Francuske, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Kine, Njemačke i Singapura te posebni izaslanik UN za Mianmar, Razali Ismail.

Iako se nije vjerovalo da će Aung govoriti o ritmu provedbe "smjernica za demokraciju", mianmarski ministar bio je otvoreniji i razgovorljiviji od očekivanja i najavio kako će "2004. biti naporna godina" za mianmarsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Surakiart je rekao kako će mianmarska vojna vlada sazvati nacionalnu konvenciju o izradi budućeg ustava u kojoj će sudjelovati sve veće političke grupacije, uključujući i Nacionalnu ligu za demokraciju Aung San Suu Kyi.

Miaanmarski premijer general Khin Nyunt iznio je osnove huntinih "smjernica" u govoru 30. kolovoza, nedugo nakon preuzimanja položaja. Tad je spomenuo i nacionalnu konvenciju, ali nije spominjao ikakve rokove.

Protivnici hunte u zemlji i inozemstvu odbacili su taj plan jer ne spominje glavne zahtjeve oporbe, poput ranog puštanja na slobodu političkih zatvorenika.

Na upit o izgledima da se iz kućnog pritvora na slobodu pusti najpoznatija politička zatvorenica u Mianmaru, Surakiart je odgovorio: "Stanje oko Aung San Suu Kyi vratit će se u normalu", ali nije dao drugih pojedinosti.

Suu Kyi i mnoštvo njezinih pristalica završili su u zatvoru krajem svibnja nakon krvavog napada koji su na njezin konvoj izveli pripadnici provladine mladeži.

Vlada ju je dugo držala na tajnoj lokaciji, tvrdivši da to čini zbog njezine sigurnosti, dok nije u rujnu otišla u bolnicu na operaciju, a potom u svojoj vili nedaleko od Yangona nastavila kućni pritvor.

Njezin NLD je na izborima 1990. izborio apsolutnu pobjedu, ali je vojska koja zemljom koja se nekad zvala Burma vlada od 1962. odlučila zanemariti takav izborni rezultat.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara