Mianmaru prijeti novi ciklon

ONI koji su preživjeli ciklon Nagris u Mianmaru, pripremaju se za daljnje pogoršanje vremena do kojeg će doći, i to u sljedeća 24 sata.

Obavijest stanovnicima odaslao je Centar za upozoravanje na tajfune te bi tako, prema najavama, još jedan snažni tropski ciklon mogao poharati najveći grad Mianmara, Yangon, kao i područje najviše pogođeno nevremenom, deltu Irrawaddy.

Agencije za pomoć procjenjuju da je u ciklon Nargis preživjelo oko 2 milijuna ljudi, od kojih je većina ostala bez svojih domova. Međutim, pomoć je dosad uspjela doći samo do njih 270 tisuća, javlja Associated Press.

UN procjenjuje da je od ciklona poginulo između 63 i 100 tisuća ljudi, no mianmarska hunta tvrdi da je stradalo manje od 30 tisuća. "Molim se Budi da nas spasi od ciklona. Ne samo mene, već cijeli Mianmar", kazao je agenciji vozač rikše Min Min čiju je kuću razorio ciklon te sad sa suprugom i troje djece živi u ruševinama koje je prekrio najlonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Mianmara slabu nadu vide u tome da sljedeći ciklon možda neće biti tako snažan poput Nargisa jer je već blizu kopna. Naime, jaki cikloni trebaju prijeći preko mora kako bi stekli razornu snagu.

"Bit će puno kiše, ali vjetar neće biti tako jak", tvrdi prof. Johnny Chan sa Sveučilišta u Hong Kongu. Svejedno, bilo kakvo nevrijeme će još više otežati raspodjelu pomoći tisućama stradalih.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara