MICHEL: TURSKA NEĆE UĆI U EU AKO POŠALJE VOJNIKE U IRAK

Belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel izjavio je u nedjelju da bi bilo "nezamislivo" dozvoliti Turskoj da se pridruži Europskoj uniji ako Ankara ne posluša američke i NATOove čelnike i pošalje svoje snage u sjeverni Irak. L

Turska je vlada opovrgnula u subotu medijska izvješća da je poslala više od 1.500 vojnika na područje pod kontrolom Kurda.

Ankara je zabrinuta da bi irački Kurdi mogli iskoristi američki rat protiv Iraka kao priliku za uspostavu odvojene kurdske države te da bi takvo stanje moglo ponovno potaknuti oružani kurdski separatizam u jugoistočnoj Turskoj koji je stajao života 30.000 ljudi 80-ih i 90-ih godina.

Michel, koji je govorio u jednoj televizijskoj emisiji, rekao je da će biti uključen u diplomatske napore kako bi se izvršio "vrlo snažan pritisak" na Ankaru da ne pošalje turske vojnike preko svoje granice s Irakom.

"Mislim da bi to bio odlučujući element za odbijanje njihova zahtjeva za pridruživanjem Europi", rekao je Michel. "Nezamislivo je da se Turska pridruži Europi ako njezina vojska uđe u Kurdistan."

(Hina) kga dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara