Michel u jugoistočnoj Aziji, obećaje veću pomoć

EUROPSKI povjerenik za humanitarnu pomoć Louis Michel u subotu će krenuti na šestodnevnu turneju u sklopu koje će obići područje pogođeno tsunamijem prošli vikend, a obećao je dodatna sredstva pomoći za tu regiju, izjavio je njegov glasnogovornik Amadeu Altafaj.

"Ovo je katastrofa kakva do sada nije zabilježena i iziskuje jednak odgovor", kazao je glasnogovornik Altafaj.

Michel putuje u subotu za Šri Lanku gdje ostaje do 4. siječnja a posjetit će najviše pogođena područja i sastati se s predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa, UNICEF-a i Svjetskog programa za hranu te predstavnicima nacionalne i lokalne vlasti.

Pokrajinu Aceh u Indoneziji posjetit će 5. siječnja i tamo će se sastati s izvršnom direktoricom UNICEF-a Carol Bellamy, nakon čega će otputovati za Džakartu gdje će 6. siječnja sudjelovati na međunarodnom summitu o tsunamiju.

Michel će se u Bruxelles vratiti 7. siječnja.

Europska komisija namijenila je 23 milijuna eura za pomoć žrtvama tsunamija.

Ured za humanitarnu pomoć Europske zajednice (ECHO) ima rezervu od 70 milijuna eura, a Altafaj je kazao da u proračunu EU-a postoji još 221 milijun eura za izvanredne situacije i da uz odobrenje država članica i Europskog parlamenta ta sredstva mogu također biti donirana području pogođenom katastrofom.

(Hina) xbis ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara