Mičić s kvarnerskim turističkim djelatnicima

DRŽAVNI tajnik za turizam Zdenko Mičić danas je s predstavnicima turističkih udruženja i strukovnih skupina Gospodarske komore Primorskogoranske Županije razgovarao o stanju u toj djelatnosti i pripremama za sljedeću sezonu.

Mičić je kazao da se rješavaju neka prijeporna pitanja, primjerice smanjuje se tzv. siva ekonomija u iznajmljivanju soba, apartmana i plovila, te da je potrebno preustrojiti nautički turizami.

U Hrvatskoj je ove godine boravilo više od devet milijuna turista, šest posto više nego lani, a očekuje se turistički prihod od oko sedam milijarda dolara ili 10 posto više nego lani, kazao je Mičić. Podsjetio je da su pripreme za sljedeću sezonu počele te da se u Skandinaviji, Velikoj Britaniji i Francuskoj aranžmani dobro prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici udruženja nautičkog turizma podsjetili su na neriješeno pitanje carinskog duga, odnosno provedbe privremena uvoza plovila. Smatraju da je potrebno izraditi strategiju razvoja nautičkog turizma i povećanja nautičkih kapaciteta.

Hotelijeri i ugostitelji drže da rok za kategorizaciju hotela treba produljiti do svibnja 2008., te da je potrebno urediti pitanje turističkog zemljišta. U putničkim agencijama očekuju subvencije u organiziranom turističkom prometu, plaćanju tunelarina i mostarina te organizirane ponude obiteljskog smještaja.

U strukovnoj skupini kampova iščekuju odluku o statusu neprivatizirana zemljišta u kampovima, pojednostavljenje carinskih propisa za goste i učinkovitiji nadzor "divljeg" kampiranja. Iznajmljivači u obiteljskom smještaju čekaju odluku o paušalnom oporezivanju boravišne pristojbe i zaustavljanje iznajmljivanja "na crno".

Iznajmljivači plovila nadaju se skoru uvođenju novih odredaba za strane jahte, a djelatnici u ronilačkom turizmu donošenju novog pravilnika u toj djelatnosti te smanjenju naknade za razgledavanje podvodnih spomenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara