Mihaljević: Hrvatski dužnosnici iz BiH dolaze u Zagreb

NAJVIŠI hrvatski dužnosnici iz BiH u četvrtak ili petak posjetit će Zagreb budući se vjeruje da se u službenim hrvatskim arhivima nalazi najveći dio dokumentacije hrvatskih institucija u BiH u ratnome razdoblju koju traži Haaški tribunal u svezi suđenja šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne, rekao je to hrvatski časnik iz BiH za vezu pri ICTY-u Goran Mihaljević.

"Tijekom posjeta Republici Hrvatskoj oni će se susresti s ministricom pravosuđa Vesnom Škare - Ožbolt i voditeljem Ureda za suradnju s Tribunalom Jakšom Muljačićem na kojem će ih zamoliti za pomoć i suradnju glede zahtjeva haškog Tužiteljstva jer po svemu sudeći veći dio dokumentacije nalazi se u Republici Hrvatskoj", rekao je u utorak Goran Mihaljević.

Dodao je kako će biti zatražen uvid u središnji arhiv Republike Hrvatske. Prema njegovim riječima, hrvatski dužnosnici iz BiH predvođeni članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem posjetit će početkom rujna Den Haag gdje će razgovarati s predsjednikom suda Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom del Ponte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za srijedu je u Sarajevu zakazan sastanak na kojem će Mihaljević informirati najviše hrvatske dužnosnike o rezultatima prikupljanja dokumentacije.

Do sada su prikupljeni službeni listovi, određeni zapisnici, a obavljeni su intervjui s mnogobrojnim dužnosnicima iz razdoblja Hrvatske Republike Herceg Bosne ili sa stranačkim dužnosnicima u tom razdoblju, potvrdio je Mihaljević.

MIhaljević je rekao kako je u utorak uputio pismo glavnoj tužiteljici ICTY Carli del Ponte izvješćujući je o poduzetim aktivnostima na prikupljanju zatražene dokumentacije.

Haaško tužiteljstvo potražuje zapisnike sa sjednica HDZ-a BiH, Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Sabora Herceg-Bosne od travnja 1992. godine do prosinca 1993. godine za suđenje bivšim čelnicima Herceg-Bosne Jadranku Prliću, generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valetninu Ćoriću, Berislavu Pušiću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara