Mikrovalovi za ubijanje tumorskih stanica dojke

GAĐANJE tumora mikrovalovima visoke temperature prije lumpektomije značajno smanjuje potrebu za operacijama žena u ranoj fazi tumora dojke, objavili su znanstvenici.

Kod 24 od 25 pacijentica koje su eksperimentalno liječene mikrovalnom terapijom nisu pronađene zaostale tumorske stanice u zahvaćenom području, rekao je Hernan Vargas, šef onkološke kirurgije na Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu.

Uporabom standardne lumpektomije takvi rezultati postižu se u samo 20 do 25 posto slučajeva, a velik broj preostalih pacijentica treba dodatne operacije, dodao je Vargas.

"Zašto operativno uklanjati rak, ako se može odstraniti toplinom?" Velik problem invazivnog raka dojke je u tome što jedna od pet žena ima rak koji se može dijagnosticirati samo uzimanjem stanica za patološki pregled", rekao je dr. Scott Karlan, kirurg u bolnici Cedar Sinai u Los Angelesu.

Uobičajeno je da se rak dojke uklanja lumpektomijom, no ako je uznapredovao, tada se odstranjuje cijela dojka tzv. mastektomijom.

Tehnologija mikrovalova uništava samo kancerogene stanice, a ne zdrave koje sadrže manje tekućine pa im toplina manje šteti.

Glavne SU nuspojave takvog liječenja bol, crvenilo i otečenost, no jedna je pacijentica teško opečena i dobila je nekrozu.

"Dokaže li se njezina učinkovitost, ta će metoda biti važan korak u liječenju raka i spašavanju dojki", ocijenio je Vargas.

Sustav je proizvod korporacije Carlan, a mikrovalnu tehnologiju razvio je Tehnološki institut u Massachusetsu, služeći se obrambenom tehnologijom "Ratova zvijezda" za otkrivanje i uništavanje raketa.

Softver koji se koristio za usmjeravanje mikrovalova na trag raketa, prilagođen je tako da elektromagnetske valove usmjerava izravno na stanice raka.

U tijeku su klinička ispitivanja koja uspoređuju učinkovitost zajedničkog djelovanja mikrovalova i lumpektomije sa samom lumpektomijom u liječenju rane faze raka dojke.

Carlan provodi i istraživanje djelovanja mikrovalova i kemoterapije na obuzdavanje uznapredovalog raka koji se obično uklanja radikalnom mastektomijom. Cilj je toga istraživanja smanjiti područje zahvaćeno rakom, kako bi se mogla izvršiti samo djelomična mastektomija ili lumpektomija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara