Mikšić najavio žalbu Ustavnom sudu i traži nove izbore

Mikšić najavio žalbu Ustavnom sudu i traži nove izbore

NEOVISNI predsjednički kandidat Boris Mikšić izjavio je danas da je zadivljen jučerašnjim prosvjedima potpore njegovih nezadovoljnih birača, ali se i ogradio o prosvjedima pred sjedištem HDZ-a i pred stanom predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića.

Mikšić je rekao da su ti prosvjedi nastavljeni nakon što je napustio središnji zagrebački trg. Na prosvjedu su, rekao je, uočeni i provokatori koji bi željeli iskoristiti prosvjede u svoje političke svrhe i promocije.

Najavio je da će s prosvjedima nastaviti cijeli tjedan, jer je ustvrdio je, na izborima pokraden i traži njihovo ponavljanje. Rekao je da će se boriti do kraja i tako vratiti izgubljeno povjerenje koje su mu, kako je rekao, s 20 posto glasova iskazali birači.

Najavio je žalbu Ustavnom sudu na odbijeni prigovor kojeg je uputio Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i prosvjedovao što im nije omogućeno da imaju svog promatrača u DIP-u i ponovno prebrojavanje glasačkih listića.

"Vjerujem još uvijek da će odluka suda biti takva da će mi se dati šansa da se još jedanput kandidiram i siguran sam da ću u prvom krugu dobiti 60 posto glasova", rekao je Mikšić.

Tvrdi da je dobio detaljnu informaciju o namještanju glasova u Mostaru i da misli da je to glavni razlog za razlike u rezultatima koji su izašli iz DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svoje tvrdnje o izbornim nepravilnostima Mikšić temelji na podacima tzv. izlaznih anketa o rezultatima izbora koje su radile dvije agencije (Puls i GfK), a čitavu večer nakon zatvaranja birališta i nešto ranije prenosile HTV i Nova TV.

Po tim je izbornim projekcijama Boris Mikšić imao oko 20 posto glasova i bio je na drugom mjestu, a predsjednička kandidatkinja HDZ-a na trećem.

Kako Državno izborno povjerenstvo zbog zakonske odredbe o izbornoj šutnji s izbornim rezultatima ne može izlaziti na sam dan izbora do ponoći, to su se na spomenute dvije televizije 2. siječnja čitavu večer vrtili projekcije spomenutih agencija.

Njihovi čelnici jučer su za Hinu izjavili da im se pogreška dogodila zato što svoje anketare nisu imali i na biračkim mjestima u dijaspori i zato što su, kako tvrde birači koji su glasovali za Jadranku Kosor anketarima po izlazu s birališta "odbijali reći za koga su glasovali".

Te dvije ograde te agencije nisu naznačile kada su objavljivale prve izborne projekcije.

DIP je jučer neprimjerenim i neosnovanim ocijenio Mikšićeve tvrdnje da je bio u lošijoj situaciji od ostalih predsjedničkih kandidata i odbio njegove tvrdnje da mu nije bilo omogućeno da ima promatrače u DIP-u.

Predsjednik DIP-a Ivica Crnić podsjetio je da prema zakonu rad izbornih povjerenstava mogu promatrati predstavnici političkih stranaka koje imaju kandidate, zatim nevladine udruge i strani promatrači. DIP je na to, rekao je Crnić uputio Mikšićev stožer, no unatoč tome on to nije učinio.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara