Mila Jelavić: Pedofilima se ne smije dopustiti rehabilitacija

Mila Jelavić: Pedofilima se ne smije dopustiti rehabilitacija

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva

DJEČJA pravobraniteljica, Mila Jelavić je zatražila izmjene Ustava kojima bi se pedofilima doživotno onemogućila rehabilitacija. Pravobraniteljica traži od Vlade i Sabora da se izmijeni članak 30 u kojem stoji da "osuda na teška kaznena djela može donijeti zabranu obavljanja određenih poslova na određeno vrijeme", prenosi Večernji list.

Jelavić traži da se dio članka u kojem stoji "na određeno vrijeme" izbriše kako bi se spolnim prijestupnicima na štetu djece doživotno zabranio rad u institucijama čiji su korisnici djeca, naglašavajući da su spolni delikti "među najtežim kaznenim djelima koja ostavljaju trajne i nesagledive posljedice". Izmjenama zakona bi se djecu "trajno zaštitilo od počinitelja spolnih delikata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječja pravobraniteljica je navela da je od 2007. godine do danas više puta mjerodavnim tijelima poslala više preporuka i inicijativa za uspostavljanje baze podataka u kojoj bi se čuvali podaci o osobama pravomoćno osuđenima za spolne delikte. Podaci iz registra pedofila bili bi službena tajna, a na uvid bi ih mogla dobiti tijela koja se bave odgojem, obrazovanjem, njegom i skrbi o djeci i maloljetnicima ili udruge čiji su krajnji korisnici usluga djeca, dodala je Jelavić.

U Ravnateljstvu policije su naveli da oni već i sad imaju operativne podatke o počiniteljima iz područja seksualnih delikata na štetu djece i maloljetnika, ali i da podržavaju izradu takvoga registra. Prema policijskim statistikama, broj seksualnih delikata na štetu djece i maloljetnika je u posljednjih šest godina gotovo udvostručen. Iz policije su naglasili da rastu bludne radnje i zadovoljenje pohote pred djetetom, a silovanja, spolni odnos zlouporabom položaja i spolni odnošaj s djetetom zasad ne rastu.
 
Statističkom porastu ove vrste delikata pridonijela je dječja pornografija na računalnom sustavu ili mreži. Samo u prošloj godini zabilježeno je 101 takvo djelo. .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara