Milan Kučan osudio pojave ksenofobije

BIVŠI slovenski predsjednik Milan Kučan osudio je u četvrtak pojave ksenofobije i rasizma vezane za pitanje "izbrisanih" neslovenaca i dozvole za gradnju prve džamije u Sloveniji.

Kučan je rekao da erupcije netolerantnosti koje su se u zadnje vrijeme pokazale jesu zabrinjavajuće, no da je još više zabrinut sporom reakcijom medija, politike i državnih institucija, te da je vrlo opasno što se netolerantna retorika čuje i u parlamentu i dobiva uporište u strankama koje se proglašavaju demokratskim i europskim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao kako ne treba toliko osuđivati "jadnike" koji nasjedaju političkim manipulacijama poput onih koji su, prema izvješćima slovenskih medija, u gradiću Ravne na granici s Austrijom rasturali letke na kojima je pisalo: "Nećemo izbrisane ni islamski harem / Odbor za čistu Sloveniju". U tom gradiću se prije tjedan dana potpisivala peticija za oduzimanje slovenskog državljanstva nekadašnjem časniku bivše jugoslavenske vojske, "neslovencu" oženjenom za Slovenku.

Kučan je rekao da su pojave ksenofobije tim nerazumljiviji što Slovenija iduće godine ulazi u EU čije je temeljno načelo poštovanje razlika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara