Milan Milanović: Milošević je odlučivao o svemu

SVJEDOK optužbe Milan Milanović, jedan od bivših čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, potvrdio je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) da je Slobodan Milošević odlučujuće utjecao na vođenje rata i formiranje paradržave na tom području 1990-ih godina.

Milanović, koji je do ulaska u sudnicu vođen kao zaštićeni svjedok C-1225, rekao je na današnjem nastavku suđenja Miloševiću da je 1991. srpskim snagama u istočnoj Slavoniji zapovijedao časnik MUP-a Srbije Radovan Stojičić Badža, koji je, u njegovoj nazočnosti, o ratnim djelovanjima redovito izvještavao Miloševića.

Milanović, bivši pomoćnik ministra odbrane tzv. RSK i glavni srpski pregovarač kod potpisivanja Erdutskog sporazuma 1995., rekao je da su "službene vlasti u Beogradu" 1991. poslale Stojičića s opremom i ljudstvom MUP-a Srbije u istočnu Slavoniju gdje je postavljen za zapovjednika Teritorijalne obrane (TO).

Svjedok je opisao naoružavanje Srba na tom području i osnivanje Srpskog nacionalnog vijeća s ciljem, kako je rekao, "da Slavonija, Baranja i zapadni Srijem ostanu u sastavu Jugoslavije".

Govorio je o napadima JNA na Vukovar i sela naseljena Hrvatima i Mađarima te o njihovom masovnom protjerivanju.

Goran Hadžić, politički čelnik Srba u istočnoj Slavoniji, svoj je utjecaj ostvarivao zato što je bio "vrlo blizak s Miloševićem" jer inače "nije imao potrebne vještine", rekao je svjedok.

Milanović je potvrdio i da su se Milan Babić i Milan Martić, čelnici Srba u Kninu, također često sastajali s optuženim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na pitanja tužiteljice Hildegard Uertz-Reztlaff, svjedok je rekao da je "vlast u regiji istočne Slavonije imala JNA, koja je u kolovozu 1991. "prešla na srpsku stranu" te da su u ratnim djelovanjima sudjelovale snage Novosadskog korpusa, Gardijske brigade iz Beograda, TO Srbije, MUP-a Srbije, "Arkanovi tigrovi" i druge paravojne snage vođene od srpske službe sigurnosti (SDB).

Miloševićevu naredbodavnu ulogu u odnosu na jugoslavensku vojsku svjedok je ilustrirao događajem iz 1993. kada se vojska povukla s položaja na granici SRJ s istočnom Slavonijom. Preko "osobnog prijatelja" Stojičića Badže tražio je izmjenu te odluke.

Ispričao je kako je Stojičić iz njegova stana nazvao Miloševića a ovaj generala Momčila Perišića i naredio mu da vrati postrojbe, što je general i učinio.

"Momčilo, nemaš ti šta misliti, nego vrati vojsku tamo gdje je bila", opisao je Milanović ono što je čuo preko spikerfona.

Svjedok je potvrdio da je kao pomoćnik ministra odbrane u "SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem" od 1991. do 1996. bio zaposlen kao građanska osoba u Vojsci Jugoslavije od koje je primao plaću.

Potvrdio je da se to odnosilo i na sve u njegovu ministarstvu i zapovjedni kadar srpske TO u koju su upućivani časnici JNA i VJ.

Opisao je i način financiranja srpske paradržave u RH i njezinih oružanih snaga, preko računa "vlade" u bankama u Srbiji, te stalnu dostavu opreme JNA i VJ, uključujući i "50 tenkova od Perišića".

Svjedočenje Milanovića nastavlja se u četvrtak, kada će ga ispitivati Milošević, a kao idući svjedok najavljen je britanski general Rupert Smith, zapovjednik UNPROFOR-a u BiH 1995. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara