Milanović: Grad Zagreb nije trebao biti pokrovitelj Thompsonovog koncerta

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekao da Grad Zagreb nije trebao biti pokrovitelj Thompsonovog koncerta.

Emisija, u kojoj su osim SDP-ovog čelnika gostovali HSS-ov predsjednik Josip Friščić, HNS-ov predsjednik Radimir Čačić i HDZ-ov potpredsjednik Božidar Kalmeta, bila je posvećena lokalnim izborima koji će se održati sljedeće godine, odnosno smjeni Čačića s mjesta varaždinskog župana.

"Čačić se mača laćao, pa će od mača i poginuti"

Čačić je rekao da su birači u njegovoj županiji rekli svoje i bili zadovoljni njegovim radom, te da je smjena rezultat dogovora između Ive Sanadera, Friščića i Đurđe Adlešić, pri čemu su Zvonimir Sabati i Ivan Čehok bili samo terenski operativci.

Friščić je to najoštrije opovrgnuo, optuživši Čačića kako je uz pomoć SDP-a nastojao iz županijske uprave smijeniti HSLS-ove kadrove. Nakon što to nije išlo, bilo je nemoguće da stvari budu kao i ranije. HSS-ov čelnik je smjenu varaždinskog župana opisao izrekom "Čačić se maća laćao, pa će od mača i poginuti".

Kalmeta je pak opovrgnuo da Sanader ima ikakve veze sa smjenom u Varaždinskoj županiji, te rekao kako je riječ o procjeni lokalnih vijećnika. Čačiću ova smjena teško pada zato jer se pred lokalne izbore u Zagrebu mora preseliti iz Varaždina, smatra ministar pomorstva.

Zoran Milanović je cijeli slučaj opisao "političkom trgovinom" i "spremanjem boljih startnih pozicija za izbore". Prema njegovom mišljenju Sanader je bio upućen u operaciju. U novom sustavu, gdje se župani, gradonačelnici i općinski načelnici biraju neposredno, takvih stvari više neće biti, zaključio je SDP-ov čelnik.

"Glavni tajnik HDZ otvoreno kupuje oporbene vijećnike"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je slučaj smjene vlasti u Varaždinskoj županiji povezao s brojnim slučajevima u drugim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj. Rekao je kako je riječ o "političkoj korupciji", odnosno praksi koja je legalna, "ali nedopustiva", te zbog koje Hrvatska trpi kritike Europske komisije.

Kao primjer je naveo pismo glavnog tajnika HDZ u kojem je nuđena financijska pomoć države lokalnim zajednicama ukoliko tamošnji vijećnici pređu u ili podrže HDZ, odnosno tako ruše ne-hadezeovske lokalne uprave. Milanović je to nazvao sramotnim, pogotovo zato što u ime države djeluje stranački dužnosnik, i rekao da će takvu praksu suzbiti samo financijska decentralizacija.

Friščić smatra kako se model suradnje s SDP-om još nije istrošio

Pred kraj emisije se govorilo i o načinu na koji će vodeće hrvatske stranke pristupiti lokalnim izborima. Kalmeta je tako rekao kako će HDZ u načelu na te izbore ići samostalno, "ali da je lokalnim organizacijama ostavljena sloboda koaliranja".

Friščić je, pak, rekao da suradnja SDP i HSS koja postoji u mnogim mjestima sjeverne Hrvatske predstavlja "model koji još nije potrošen", ali da će se relevantne odluke o tome s kime i gdje će njegova stranka koalirati donijeti tek pred kraj ovog mjeseca.

Čačić je rekao kako će HNS nastojati koalirati sa SDP-om, ali je spomenuo kako će Zagreb biti izuzetak, te da će njegova stranka tamo ići samostalno, odnosno sa svojim gradonačelničkim kandidatom.

Milanović je rekao kako je SDP uglavnom zadovoljan suradnjom s HSS-om na lokalnoj razini, pa će nastojati održati gdje i kada je to moguće. Isto je rekao i za HNS, ali je dodao da će s obzirom na novi sustav SDP na izborima za gradonačelnika ići samostalno.

Po pitanju Zagreba je Milanović rekao kako Gradski odbor SDP ima pravo odabrati gradonačelničkog kandidata kojeg želi. Za Milana Bandića je rekao da s njim ima određene razlike. Kao primjer je spomenuo slučaj Thompsonovog koncerta koji se, po njegovom mišljenju, trebao održati "jer Thompson kao pjevač na to ima pravo", ali mu Grad Zagreb nije smio biti pokrovitelj.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara