Milanović: Jadno, tako govori lakrdijaš, a ne državnik!

Milanović: Jadno, tako govori lakrdijaš, a ne državnik!

VEĆ DRUGI dan traje prepucavanje između dviju najjačih stranaka u Hrvatskoj. Nakon što je Sanader danas kazao kako će SDP-ovci još reći da je Tito ustaša, stigla nam je i reakcija Zorana Milanovića.

Na naš upit da komentira Sanaderovu izjavu, Milanović je kratko odgovorio: "Jadno, tako govori lakrdijaš, a ne državnik!"

Milanović: Nema nacionalnosti u kapitalu

Milanović je danas u Dubrovniku na novinskoj konferenciji komentirao izjavu Ljube Jurčića, koju je on navodno dao za Večernji list, a u kojoj govori o tome kako "ne treba stvarati neugodu hrvatskim građanima" unošenjem srpskog kapitala u Hrvatsku.

Milanović kaže kako je Jurčićeva izjava izvađena iz konteksta te kako ista nije u skladu s njegovim stavovima, kao ni sa stavovima stranke.

"Nema nacionalnosti u kapitalu. Ako naše tvrtke i poduzetnici ulažu i razvijaju se u Srbiji, onda to i mi moramo jamčiti i ne samo, pod navodnicima, srpskom nego i svakom drugom kapitalu, svakoj poduzetničkoj inicijativi'', kazao je Milanović, dodavši kako je SDP "uvijek bio otvoren za dijalog i toleranciju, kao i poslovnu suradnju sa Srbijom".

Podsjećamo, Jurčić je u spomenutom listu, na pitanje bi li, primjerice, kombinat Vupik prodao srpskom tajkunu Miroslavu Miškoviću, navodno odgovorio: "Zna se tko je činio zločine. Rane su još svježe. Ne treba stvarati neugodu hrvatskim građanima. Drugdje bih mu možda i prodao tvrtku, ali u Slavoniji sigurno ne bih. Kolektivni osjećaji građana postoje, sve što se događalo za vrijeme rata još je svježe".

Jurčić je, kako je također prenio list, istaknuo i kako će njegova vlada, ukoliko SDP dobije izbore, "provesti oštru selekciju tko se može javiti na natječaj i kao glavni kriterij postaviti financijsku, organizacijsku i kadrovsku snagu investitora". Pri tom je dodao kako nacionalnog opredjeljenja ne bi bilo u tim kriterijima, "ili bi oni bili na desetom mjestu".

Sanader: Od SDP-ovaca se moglo čuti i da je Tito za Hrvatsku važniji od Tuđmana

Premijer Ivo Sanader danas je ponovno reagirao na izjave SDP-ovaca vezano za srpski kapital u Hrvatskoj. Sanader kaže kako "Jurčićeva izjava ne koristi hrvatskim kompanijama koje su akvizirale u Srbiji i u jugoistočnoj Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od čelnika SDP-a u posljednje se vrijeme moglo čuti da je za Hrvatsku Tito važniji od Tuđmana, pa do izjava o ustaštvu i Thompsonu", kazao je Sanader, dodavši kako "se uskoro može očekivati i izjava da je Tito bio ustaša".

Svaka hrvatska vlada, kako je kazao Sanader, mora podržavati hrvatske kompanije i njihove aktivnosti u drugim zemljama.

Sanader je na Jurčićevu izjavu reagirao i jučer, podsjetivši SDP-ovce da su i oni četiri godine bili na vlasti, te kazavši kako Jurčićeva izjava ulazi "u anale političke gluposti". Sanader je dodao kako "vodi na piće" onoga koji se sjeti što je Jurčić učinio dok je bio ministar gospodarstva.

SDP: Kapital nema nacionalnog predznaka

Na sporni članak reagirao je SDP-ov kandidat za premijera još jučer na službenoj internet stranici stranke, gdje je objavljeno kako "u privatizacijskim procesima nacionalno podrijetlo kapitala nije kriterij za odabir ponuđača, odnosno kupca".

"U pojedinim slučajevima, zbog kolektivnih osjećaja građana, nacionalno porijeklo kapitala može biti izvor političkih problema za državu i ekonomskih za investitora", pojasnio je Jurčić, dodavši kako bi se takva situacija, u slučaju investitora iz Srbije, mogla dogoditi u istočnoj Slavoniji. Jurčić smatra kako prije samog procesa odabira ponuđača, politika treba "iskomunicirati taj proces s lokalnom zajednicom".

U obranu Jurčićevih stavova uključio se i predsjednik Izbornog stožera SDP-a Slavko Linić, izjavivši kako kapital nema nacionalnih obilježja, niti to treba biti ograničavajući faktor za ulazak kapitala.

"U SDP-u smo, međutim, svjesni koliko je zbog ratnih stradanja u nekim lokalnim sredinama teško objasniti kako nema tih ograničenja i u slučaju da najpovoljniji ponuđač na natječaju bude, na primjer, iz Srbije ili Bosne i Hercegovine", izjavio je Linić, te dodao kako kapital nastao na kriminalu ili terorizmu nije dobrodošao.

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara