Milanović: Nećemo im odvrtati plinske boce, ali ovakav crni HDZ neće moći mirno spavati

Milanović: Nećemo im odvrtati plinske boce, ali ovakav crni HDZ neće moći mirno spavati

Foto: FAH

PREMIJER na odlasku Zoran Milanović komentirao je večeras izbor novih ministara u Oreškovićevoj vladi.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je da je sve spremno za predaju vlasti, ako će do toga sutra doći, odnosno ako Sabor izglasa povjerenje novoj vladi.

"Nisam optimist, ali neka im je sa srećom"

"Nisam u cjelini vidio sastav nove vlade, za neke od njih sam čuo samo površno, mnoge ne poznajem, ali nisam optimist, neka im je sa srećom", kazao je Milanović.

"Nemam neke riječi za Oreškovića, niti dobre niti loše. Ovo je Hrvatska donijela u Europu prvi put, to je jedan čudan presedan, vidjet ćemo kako će to funkcionirati", komentira Milanović te dodaje da sumnja da će Orešković biti u stanju kontrolirati svoje ministre.

"To je politika, splet kompleksnih odnosa, ne treba previše filozofirati, ali to nisu financije neke države i to treba razlikovati", objašnjava Milanović.

"Orešković neće moći kontrolirati vladu"

Slučaj izbora Oreškovića za premijera usporedio je sa slučajem Berlusconija te zaključio: "Premijer mora biti državnik".

"Ne znam hoće li Orešković moći kontrolirati vladu, jako teško. U mojoj vladi je bilo iskusnijih ljudi, ali mehanizam utjecaja premijera je politička većina u parlamentu, kojoj je on lider, i posvuda je to tako, osim sada u Hrvatskoj", dodaje.

Milanović smatra da će ga, kao premijera, građani pamtiti po "redu i radu, vladi koja je uvela red u kaotičnu državu, vlada dobra, narodna vlada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit što bi mu građani mogli najviše zamjeriti, kaže: "S obzirom na to da si mi kao stranka postavljamo visoke standarde, to što sve skupa nije počelo ranije. Nismo ništa prokockali, prva godina je bila podređena financijskom redu, a nakon toga sve za hrvatski boljitak, za hrvatske interese".

"Pitanje stila je svakako predominantno u politici, ali rezultati na izborima pokazuju da je većina glasala za ostanak ove vlade. Ovo što se sad događa je legitimno, ali loše", dodaje.

"Crni HDZ neće moći mirno spavati"

Komentirao je i unutarstranačke izbore u SDP-u.

"Kad pobjeđujete uvjerljivo onda su svi zaslužni, a energija u stranci je pozitivna, dosad neviđena i jaka i ona je bila graditeljska. Ovo je najbolja hrvatska vlada do sada, to je moje iskustvo, energija i znanje. Želim biti lider hrvatske ljevice, nitko nije ljeviji od SDP-a", kaže.

Milanović kaže da će mu najviše nedostajati ljudi iz službi, državni službenici, namještenici, kuharice...
"Život teče, u mom uredu je sve ostalo netaknuto, kako je bilo kad je otišao Ivica Račan. To je svijest o prolaznosti svih nas

Ja sam jamac da ovakav crni HDZ neće moći mirno spavati, nećemo im puštati plinska boce, ali bit ćemo žestoki već sutra", zaključuje Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara