Milanović: Neću dati ostavku ako SDP izgubi

ŠEF SDP-a Zoran Milanović na upit o tome hoće li, kao što je nakon svoga izbora najavljivao, dati ostavku na mjesto predsjednika te stranke, ukoliko mandatar nove vlade bude Ivo Sanader, danas kaže kako ovo nije "svjetsko prvenstvo u pojedinačnim  disciplinama, ovo je kolektivni napor i moja sudbina je tu potpuno nebitna." Ne vjeruje da će HDZ sastavljati novu Vladu.

"Ne vjerujem da će se to ispostaviti, a o predsjedniku ili predsjednici SDP-a prema statutu odlučuje konvencija, u statutu propisanim rokovima", kaže Milanović dan nakon izbora. On je podsjetimo, u početku svog mandata kazao kako će Glavnom odboru stranke ponuditi svoj mandat, ukoliko SDP ne bude najjača pojedinačna stranka. To se ipak neće dogoditi, nego će se odluka o novom ili starom predsjedniku donijeti u svibnju na izbornoj konvenciji SDP-a.

On i Vesna Pusić iz HNS-a su danas na Iblerovom trgu objavili kako su "počeli okupljati parlamentarnu većinu", odnosno koaliciju koja će sastaviti novu vladu. Prema izjavama IDS-ovog predsjednika Ivana Jakovčića i današnjih telefonskih razgovora s njim, kaže Milanović, zaključio je da će IDS pristupiti njihovoj koaliciji, a računaju i na Šemsu Tankovića, šefa bošnjačkog SDA Hrvatske, koji je pristupio predizbornoj koaliciji sa SDP-om. "Razgovori idu dobro i imamo odlične šanse da formiramo koaliciju", veli Pusić.

Smatraju da se s HSS-om još može pregovarati, a HDSSB im ne treba

Što se tiče pregovora s najvećom nepoznanicom - HSS-om, kaže kako ti pregovori još uvijek traju i kako nije ništa gotovo. Neslužbene informacije, naime govore da se Josip Friščić već dogovorio sa Sanaderom, no Milanović takve informacije odbacuje.

"Počeli smo s pregovorima danas ujutro i još ništa nije rigidno određeno. Očekuju nas konzultacije", kaže Milanović.

Nejasno je odgovorio na pitanje oko eventualne tehničke podrške koju bi toj koaliciji mogao davati HDSSB Branimira Glavaša. Najprije je zatražio od novinarke da definira tehničku podršku, a nakon toga ustvrdio da je za to potrebno "pitati HDZ", iako se HDSSB izjasnio kako neće koalirati sa Sanaderom. Milanović kaže da mu za vladajuću koaliciju neće biti potrebna podrška stranke pritvorenog zastupnika.

Kažu da nisu pričali o foteljama

Predsjednici HNS-a i SDP-a tvrde da nisu pregovarali o stolicama u Vladi i da je jedino dogovoreno mjesto u Vladi ono premijersko - ne odstupaju od Ljube Jurčića.

"Nismo razgovarali o dužnostima, ali ima puno sposobnih ljudi", kaže Milanović.

Zasad imaju relativno sigurnih 67 mandata, nedostaje im deset relativno nesigurnih

Pusić je istaknula kako SDP, HNS i IDS imaju zajedno više glasova nego što je osvojio HDZ i to 149.289 glasova, a ako se HDZ-u pribroje glasovi dijaspore, njihova koalicija i dalje vodi sa 75.882 glasa ispred HDZ-a samostalno.

Podsjetimo, predsjednik Stjepan Mesić je rekao da će mandat dati onome tko mu donese uvjerljiv dokaz da ima većinu u Saboru, što znači da bi ova koalicija trebala okrupnjeti
na 77 zastupnika.

SDP-ovih 56, plus HNS-ovih 7, IDS-ova tri i Tankovićev jedan daju 67, a pitanje je hoće li namaknuti potrebnih deset, prije nego HDZ "ukliže" u Predsjednikov ured s dokazom o 77 zastupnika na svojoj strani. Milanović kaže da pregovara s manjinama, kojima je zapravo jedini izlaz biti uz pobjednika pa tako obećava SDSS-u ono što nije riješeno u prošlom mandatu Vlade, kaže da se čuo i s Furiom Radinom, a još nisu otpisali ni HSS.

Vidjet ćemo što će danas kazati Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, koji će uskoro u središnjici stranke možda slavodobitno objaviti da je zapečatio sporazum s Friščićem. Zanimljivo će biti promatrati reakciju Stipe Gabrića Jambe ukoliko dođe do takve koalicije. Jambo je HSS-u priskrbio mandat u desetoj izbornoj jedinici, a svoju je kampanju vodio blateći Sanadera, a čak je i izjavio da mu je Sanader nudio mito, odnosno vraćanje kamenoloma i poslove u cestogradnji da se ne kandidira, što je s gnušanjem odbačeno u HDZ-ovom stožeru.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara