Milanović osvojio 78,88 posto glasova

ZAVRŠEN je prvi krug glasovanja na Izbornoj konvenciji SDP-a. Predsjednik Izborne komisije je pročitao rezultate prvog kruga: Dragan Kovačević je osvojio 164 glasa (9 posto), Davorko Vidović 208 glasova (11 posto), dok je Zoran Milanović pobijedio osvojivši 1379 glasova ili 78,88 posto.

Zlatko Komadina izabran je za potpredsjednika sa 792 glasa, a Milanka Opačić za potpredsjednicu sa 699 glasova delegata.

U Predsjedništvo nakon prvog kruga izabrani su Tonino Picula, Zvonimir Mršić, Vojko Obersnel i Ranko Ostojić, jer su osvojili natpolovičnu većinu delegata. Ostojić je imao najviše - 1097 glasova. U drugom krugu, sa 765 glasova izabrana je Željka Antunović, sa 711 glasom izabran je Milan Bandić, a sa 881 izabrana je i Biljana Borzan. 

Od kandidata za Predsjedništvo u drugi krug nisu prošli Boris Šprem, Zdravko Ronko i Nenad Stazić.

U Glavni su odbor , koji broji 101 člana, ušli su Ingrid Antičević Marinović sa preko tisuću glasova, zastupnik Arsen Bauk, Ana Brbora Hum, Ljubo Jurčić sa najviše, 1416 glasova, dogradonačelnik Zagreba, Ivo Jelušić, Marija Lugarić, Duško Ljuština, Mirando Mrsić, Ivica Pančić, Jelena Pavičić -Vukičević, Ivan Račan i drugi.

"Vaša volja, vaš izbor"

Milanović se kratko zahvalio, kazavši da zna da je bilo i dužih Konvencija SDP-a od današnje, i to prije osam godina. Kazao je da poštuje izbor i da je na vodstvu sada da služi -"Vaša volja vaš izbor".

"Danas je govora bilo dosta, pa ću vam još reći ono što ste već mogli čuti od mene. Nema predaje nama prijevare" - poručio je Milanović, vidno iscrpljen.

Umro SDP-ovac Borut Pavlić

Predsjednik Radnog predsjedništva Josip Leko priopćio je skupu žalosnu vijest, prije nego je prepustio riječ šefu Izbornog povjerenstva.

"Nažalost  život nije predvidiv. Želim reći da je jedan naš kolega, Borut Pavlič nažalost danas preminuo. izražavam sućut", kazao je Leko i zamolio za minutu šutnje.

Kovačević: Razmislit ću ostajem li "u timu"

Upitan kako je zadovoljan rezultatima, Davorko Vidović  odgovorio je novinarima s optimizmom.

 "Ja sam uspio. Makar smo pokazali da SDP nije HDZ", kazao je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan gdje se vidi, sada kad su izbori prošli, kazao je: "Vidim se u timu". No, njegov "sukandidat" nije toliko siguran.

"Sljedeći tjedan ću odlučiti ostajem li u timu", kazao je razočarani Kovačević, koji je osvojio najmanje glasova.

Stampedo prema biračkim kutijama

Siroti delegati, iscrpljeni nakon cijelog dana utrošenog na glasanje, kada su čuli da će uskoro biti objava rezultata prvog kruga, nahrupili su prema vratima dvorane u kojoj su glasačke kutije, kako bi što prije došli na red. Kada su vidjeli stampedo novinari i snimatelji su pojurili prema delegatima, kako bi saznali zašto je nastala gužva.

Stampedo je zaintrigirao i predsjednika Radnog predsjedništva, Josipa Leku, pa je pitao "Može li predsjednik Radnog predsjedništva znati što se događa?". Glavni tajnik stranke Igor Dragovan ga je uputio u razloge navaljivanja na vrata.

Milanovićeva pobjeda nije slatka

U Predsjedništvu će unatoč nadama Milanovićevih pristaša, sjediti Milan Bandić i Željka Antunović, a potpredsjednik mu je Zlatko Komadina. To će u mnogome ograničiti autonomiju Milanovićevih odluka, smatraju upućeni u stranku.

"Nema suparništva u stranci", rekao je na samom kraju Milanović, odgovarajući novinarima na pitanje. Antunović je rekla kako se nada se da će nastaviti dobru suradnju.

>Bandić odaslao listu: Glasajte za Kovačevića, Komadinu, Mršića, Arlovića, Pančića

>Schwarzenegger, Severina i Britney Spears u borbi za čelna mjesta u SDP-u

>Vidović: Bacite papiriće sa uputama koje su vam tutnuli u ruke

>Bandić moli za ostanak u SDP-u

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara