Milanović: Tanki su argumenti da je Gotovina krivac

Milanović: Tanki su argumenti da je Gotovina krivac

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović izjavio je u intervjuu H-alteru kako smatra da je optužnica protiv generala Ante Gotovine, ali i nekih drugih, ispolitizirana, i stvorena frustracijom haškog tužiteljstva da osudi ono za što je kriva politika. Tanki su argumenti da je Gotovina krivac, kaže on.

"Netko je za te zločine kriv, a kriva je i politika, premda je pitanje mogu li oni biti kvalificirani kao zajednički zločinački poduhvat. Ja bih rekao da ne može, i tanki su argumenti da je Gotovina krivac", smatra Milanović, i obrazlaže to time što se Gotovina godinama nesmetano kretao i bio ugošćivan na večerama stranih ambasadora. Odjednom, 2000. godine, kalkulacijom i procjenom tužiteljstva, Gotovina postaje državni neprijatelj i ratni zločinac, kaže Milanović.

No, dodaje da ne želi biti Gotovinin apologet, i da se nikako ne smije poigravati sa mišljenjem građana koji su spremni izaći na ulice i prosvjedovati za generala, kao što je to učinio Ivo Sanader. "Igrat ćemo po pravilima igre: Gotovina je u Haagu, a hrvatska država će mu pomoći u njegovoj obrani".

Kotromanović nije kalkulirao posjetom Gotovini

Milanović brani akviziciju SDP-a s kraja prošle godine, umirovljenog generala Antu Kotromanovića, koji bi prema nekim nagađanjima mogao u eventualnoj SDP-ovoj vladi biti zadužen za branitelje. Kaže za njega da je osoba s integritetom, i da u njegovom posjetu Gotovini u zatvoru nema političke kalkulacije.

"Kotromanović je sa Gotovinom mjesece proveo kao suborac pod šatorom, u zajedničkim operacijama zbog kojih je Gotovina sada u pritvoru, optužen za sudjelovanje u zločinačkom poduhvatu", govori Milanović.

Ustaše ili partizani

Upitan o tome da se vrati u prošlost i u Drugom svjetskom ratu bira stranu na kojoj će se boriti, Milanović kaže da je gotovo nemoguće odgovoriti na to pitanje. Ali načelno, on staje uz partizane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ubojice nemam razumijevanje ni u kojem režimu. A za one koji su bili mobilizirani, ucijenjeni, poneseni, ili su vjerovali u nešto što nisu mogli u potpunosti sagledati, imam razumijevanje", kaže on.

Premijer iz redova srpske manjine kao premijer

Upitan je misli li da je sazrelo vrijeme da ne čelo hrvatske vlade dođe netko iz redova srpske manjine. kazao je kako je moguće da danas-sutra takva osoba dođe iz redova SDP-a, no da nije moguće da dođe iz HDZ-a, i kako to nije potrebno posebno argumentirati.

"U našim redovima velik je broj etničkih Srba, ili ljudi koji su iz miješanih srpsko-hrvatskih brakova. Posve je moguće da se netko od tih kolegica ili kolega već sutra svojim političkim ugledom izbori da bude jedan od stranačkih lidera i da dođe u poziciju da postane premijer ili premijerka hrvatske Vlade", kaže on.

Nulta tolerancija za kršenja prava dojilja

U vezi prava rodilja, kaže šef SDP-a, moramo uvesti nultu toleranciju za one koji ih krše. U pogledu rada nedjeljom u velikim trgovačkim centrima, u kojima se ljude doslovno eksploatira, Milanović kaže kako se mora postići da ekstra-rad bude jednako tako i plaćen: jako ekstra.

Govoreći o selidbi velikih tvrtki u Kinu u kojoj se plaća jeftinija radna snaga, Milanović je iznio stav, da koliko god te plaće bile male, proces globalizacije je ipak u dvadeset godina iz totalne bijede izvukao više od milijarde ljudi.

Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara