Milanović: Vrijeme je da saznamo koliko smo Sloveniji platili deblokadu pregovora s EU

Milanović: Vrijeme je da saznamo koliko smo Sloveniji platili deblokadu pregovora s EU

Tekst: J.C.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

"BORUT PAHOR i ja smo se složili da bi bilo dobro da se sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije objavi, ali premijerka Kosor se s tim očito ne slaže", rekao je šef SDP-a Zoran Milanović nakon sastanka sa slovenskim premijerom i šefom tamošnjih socijaldemokrata. Milanović kaže kako nema smisla da on komentira sporazum sve dok javnost ne bude upoznata sa svim njegovim detaljima.

"Nikoga ne proglašavamo izdajicom, kao što su neki oporbeni političari u Sloveniji proglasili Pahora, ali tražimo konstruktivni razgovor", rekao je Milanović u intervjuu za jednu televiziju i premijerku Kosor optužio da bježi od razgovora u Saboru. "U Sloveniji se oko sporazuma vodi jako žustra debata i to je u demokraciji normalna stvar. A kod nas se razgovor izbjegava", kaže Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a misli da je premijerka već odavno trebala javnosti predočiti sporazum na koji je priznala jer Hrvati imaju pravo znati kakve su ustupke napravili, odnosno hoće li ulazak u Europsku uniju ipak biti plaćen teritorijem iako je Ivo Sanader donedavno grmio kako to nije i ne može biti opcija. "Očito je da je s naše strane nešto obećano za deblokiranje pregovora, vrijeme je da saznamo što je to. A onda ćemo vidjeti imamo li snage i kapaciteta da u najboljem interesu zemlje izaberemo najbolje rješenje", kaže Milanović.

Lider oporbe optužio je Kosor da nema kapacitet za donošenje važnih odluka, a situacija sa Slovenijom je, kaže, samo jedan primjer. "Puno je teže pred narod izaći i reći istinu nego skrivati važne stvari od javnosti", kaže Milanović i ističe kako njegova stranka ne kritizira HDZ samo zbog kritike same. "Za razliku od nekih drugih stranaka, SDP je uvijek bio na europskom putu i zalagao se za čuvanje hrvatskih interesa. Nećemo biti ti koji ćemo stajati na putu ulaska Hrvatske u EU, nego ćemo je mi uvesti u EU. Ali prije toga se moramo naučiti demokraciji, o važnim stvarima se treba razgovarati", podvukao je Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara