Milanski sastanak o klimi

Borba protiv efekta staklenika i provedba protokola iz Kyota glavne su teme sastanka koji je danas počeo u Milanu, a na kojemu sudjeluje oko 6.000 izaslanika iz 188 zemalja.

Talijanski ministar za okoliš Altero Matteoli pozdravio je prisutne u ime domaćina Italije naglasivši pri tome kako su klimatske promjene "globalni izazov koji zahtijeva globalni odgovor". Italija od 1990. proizvodi 7,2 posto više štetnih plinova i 7,6 posto više ugljičnog dioksida. Na tablici zagađivača lošija od Italije je Španjolska, koja je za 33 posto povećala ispuštanje plinova što izazivaju učinak staklenika, a Portugal drži neslavno prvo mjesto unutar Europske unije po povećanju za 36,4 posto ispuštanja štetnih plinova u atmosferu.

Gledano ukupno, zahvaljujući Njemačkoj koja je smanjila zagađivanje, EU se može pohvaliti smanjenjem ispuštanja u atmosferu štetnih plinova. Ministar Matteoli je naglasio kako su talijanska vlada i parlament donijeli odluku o izdvajanju 86 milijuna dolara u fondove za klimu, kako je to određeno izjavom iz Bonna u srpnju 2002. godine.

Skup o klimi traje do 12. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara