Milas: Testiranje na GMO obavili smo u Cocconatu u Italiji

RAVNATELJ Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Josip Milas ustvrdio je danas da su analize na nedozvoljenu prisutnost GMO-a u nekim prehrambenim proizvodima, s kojima je prije par mjeseci uzbunio hrvatsku javnost, obavljene u laboratoriju Symbiosis u talijanskom mjestu Cocconatu.

Milas je time reagirao na priopćenje ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga kako je iz laboratorija u talijanskoj Ispri demantirano da su radili analize na prisutnost GMO-a u primjercima hrane poslane iz osječkog Zavoda.

"U okolici Milana u Italiji nalazi se nekoliko laboratorija za molekularnu dijagnostiku. Jedan od njih je u Ispri, jedan u Cocconatu, dvadesetak kilometara od Ispre, a ima ih i u drugim mjestima", izjavio je Milas Hini.

Priznao je da je u prvim informacijama o navodnoj prisutnosti GMO-a navedena Ispra, ali samo kao lokacijska odrednica laboratorija gdje su rađene analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Posebno napominjem da smo edukaciju prošli u laboratoriju Symbiosis u Cocconatu, koji je priznat u Europi, gdje smo i slali proizvode na analizu. Taj laboratorij ne samo da radi testove nego i monitoring na GMO. Preslike vjerodostojnih dokumenata o tome početkom godine smo poslali u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi", kazao je Milas.

Dodao je da "nije niti želi biti u sukobu s ministrom Hebrangom".

Milas je dostavio Hini preslik korespondencije s talijanskim laboratorijem Symbiosis.

Sredinom veljače Milas je objavio kako su u čak 14 od 33 testiranih uzoraka prehrambenih proizvoda pronađeni genetski modificirani sastojci koji nisu bili navedeni na deklaracijama.

U ponedjeljak je ministar Hebrang priopćio da je primio dopis u kojem istraživački centar u Ispri demantira da su tamo napravljene analize na GMO te ističe da stručnjaci osječkog Zavoda za javno zdravstvo nisu bili na edukaciji u Ispri.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara