Miličević će svjedočiti o atentatu na Leutara

MARIO MILIČEVIĆ BAJA, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbi za ubojstvo Joze Leutara, doministra MUP-a FBiH, spreman je svjedočiti o svojim saznanjima o atentatu na Leutara, pišu Nezavisne novine pozivajući se na izvore iz sarajevske policije.

Miličević je nedostupan istražnim tijelima, ali je preko određenih osoba poručio kako želi svjedočiti o svojim saznanjima o atentatu na Leutara. Kantonalni sudovi u Sarajevu i Mostaru raspisali su potjernice za Miličevićem, zbog počinjenih krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom i ratnog zločina.

Prije tri godine kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je Ivana Andabaka, Željka Ćosića, Dominika Ilijaševića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Miličevića odgovornosti za ubojstvo doministra FMUP-a. Optužnica protiv šestorke temeljena je na iskazu zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića čija je relevantnost kasnije osporena.

Svi su u ponovljenom postupku oslobođeni optužbe, pa je nakon njihova oslobađanja otvorena nova istraga koju zajednički vode MUP Federacije BiH i MUP Kantona Sarajevo. Zlatko Miletić, direktor Uprave policije FMUP-a, nedavno je izjavio da ima nova saznanja o ubojstvu Leutara, ali je odbio precizirati o kakvim se saznanjima radi.

Tijekom cijelog postupka Miličević je bio nedostupan. Ima hrvatsko i državljanstvo BiH, pa se pretpostavlja da od ubojstva Leutara živi u Hrvatskoj. Do prije dvije godine boravio je u Cavtatu.

Istražni organi u BiH trenutno ne raspolažu informacijama gdje se krije Miličević. Špekulira se da još uvijek živi u Hrvatskoj koja ga ne namjerava izručiti, jer hrvatski Ustav zabranjuje izručivanje hrvatskih državljana drugim zemljama.

Jozo Leutar ubijen je u ožujku 1999. godine u Sarajevu, kada je pod njegovim službenim automobilom aktivirana eksplozivna naprava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara