Militanti na Filipinima odrezali glave sedmorici kršćanskih taoca

PRIPADNICI militantne islamističke pobunjeničke grupe na Filipinima, poznate pod imenom Abu Sayyaf, odrezali su glave sedmorici kršćanskih taoca i poslali ih vojnicima na filipinskom otoku Jolo, oko 950 km udaljenom od glavnog grada Manille.

Sedmorica otetih, od kojih su šestorica radnici na građevinskim terenima, a jedan radnik u tvornici, oteti su iz grada Paranga na otoku Jolo u ponedjeljak, a sva sedmorica su kršćani. Poslodavci su odbili za radnike platiti otkupninu, pa su militanti, za koje se kaže da su ovaj napad proveli kao odmazdu za nedavno ubojstvo jednog pobunjeničkog vođe, pokazali što se u takvom slučaju radi.

Natjerali su lokalne stanovnike da dvije glave odnesu u obližnji vojni kamp, a ostalih pet su ostavili u drugom kampu kasno u četvrtak.

Abu Sayyef je najmanja od četiri islamističke grupe na Filipinima, koja broji oko 400 članova. Smatra se da je povezana s Al-Qaidom i s još jednom filipinskom militantnom grupom, imena Jemaah Islamiah.

U zadnjih nekoliko mjeseci je filipinska vojska, zajedno s američkim savjetnicima za borbu protiv terorizma, pokrenula snažnu kampanju borbe protiv militanata na otoku Jolo. Ubili su dvojicu vođa, ali grupa i dalje nastavlja s djelima ekstremnog nasilja.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara