Miljuš Petračevoj majci: Zašto ste razgovarali sa sinom o napadu na mene?

U POSLJEDNJIH 10 dana u Hrvatskoj je pretučeno troje novinara, a kulminacija ovih krvavih obračuna svakako je jučerašnji napad na urednika crne kronike Jutarnjeg lista Dušana Miljuša.

U svom prvom intervjuu pred televizijskim kamerama nakon napada vidno izranjavani Miljuš kazao je da još dobro izgleda kako je mogao proći.

"Ovim putem moram zahvaliti svojim susjedima koji su vidjeli što se događa i počeli vikati, te mi tako najvjerojatnije spasili život", kaže Miljuš i dodaje kako se nada da ga ovaj nemili događaj neće pokolebati u radu: "Valjda me neće zaustaviti, ne bi smjelo".

"Danas je puno opasnije nego prije deset godina"

"Očito mi netko ovim putem želi nešto poručiti, što se i ranije događalo, ali nikad ovako. Danas je puno opasnije baviti se istraživačkim novinarstvom nego prije deset ili 15 godina", kaže Miljuš koji ne vjeruje da će institucije razriješiti ovaj slučaj jer je "dosad već previše toga ostalo bez odgovora".

Miljuš kaže kako su prijetnje gotovo uvijek dolazile iz kriminalnih krugova, s obzirom da je na njih potrošio najviše tinte, ali prije desetak godina prijetile su mu i neke državne institucije koje nisu bile zadovoljne njegovim pisanjem. "Slali su mi poruke da bi mi mogli dignuti auto u zrak, da mi se svašta može dogoditi, i tako..."

"Sigurno nisu dva balavca sjela na motor i rekli 'ajmo ga izmlatiti'"

Zbog načina na koji je napad na njega izvršen, Miljuš je uvjeren da se radi o profesionalcima, odnosno da ga je organizirao napad iz osvete. "Sigurno nisu dva balavca sjela na motor i rekli 'ajmo ga izmlatiti'. Vjerujem da je to organizirano", kaže Miljuš i prisjeća se posljednjeg slučaja prijetnji.

"Zlata Petrač rekla je da bi platila dva bosančerosa da me razbiju, da bi me rado uhvatila za neku stvar, ali joj njen sin, Hrvoje Petrač, to ne dopušta. Ovim putem Zlatu Petrač htio bi upitati: Znači li to da ste vi i vaš sin razgovarali o napadu na mene?", kaže Miljuš, a na pitanje sumnja li možda na jednog bivšeg boksača i kamatara o kojem je pisao ovih dana odgovara da "to neki drugi ljudi moraju istražiti".

Pleše: Napad na Miljuša je pokušaj ubojstva

Pred televizijskim kamerama gostovao je i glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše koji kaže kako nije upoznat s detaljima tekstova koje je Miljuš imao u pripremi, ali ne treba isključiti ni da se nekome nije sviđala neka od tema na kojoj trenutno radi.

"Slučaj napada na kolegu Miljuša je sigurno pokušaj ubojstva. Policija možda namjerno pokušava umanjiti značaj ovog slučaja jer poznato je da su napadi bejzbolskim palicama i metalnim šipkama u Hrvatskoj česti. Policija to ne vodi kao ozbiljna kriminalna djela, ali dva udarca šipkom u glavu ne mogu biti ništa drugo nego pokušaj ubojstva. Da ga je pogodio u sljepoočnicu umjesto u uho... To su sigurno profesionalci, nije im prvi puta da rade nešto tako, ali ipak ne mogu toliko precizno udariti", kaže Pleše.

Mladen Pleše odbacio je tvrdnje da Miljuša njegova medijska kuća nije dovoljno zaštitila ustvrdivši kako on u redakciji ima najveći mogući status urednika-komentatora, ali priznaje vlasnik nikad ne može apsolutno zaštititi novinara.

"Novinari primaju razne vrste prijetnji i kad bi se osvrtali na to ne bi ništa radili. Ne možemo mi kao Bandić osnovati svoju policiju jer bi onda u Zagrebu postojalo 300 policija. Nadležne službe moraju obavljati svoju dužnost", kaže Pleše i ističe kako policija u zadnjih 10 godina nije riješila 66 ubojstava pa je "smiješno vidjeti da održavaju konferencije za tisak jer su pronašli dva grama kokaina".

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara