MILOHNIC O ČILEANSKOJ POEZIJI U NOVOJ DEMOKRACIJI

U sklopu međunarodnoga skupa o životu i djelu Pabla Nerude, koji se sutra održava u Zagrebu, na Tribini Društva hrvatskih književnika danas je gostovao ugledni čileanski sveučilišni profesor i pjesnik Andreas Morales Milohnic, koji je održao predavanje o čileanskoj poeziji u novoj demokraciji.

Govoreći o nekoliko generacija pjesnika u razdoblju od 1938. do 1987., Milohnic je ustvrdio kako su svi oni kontinuirano stvarali snažna djela. Na taj su način potvrdili da je čileanska lirika, usprkos povijesnim događajima, globalizaciji i dubokim društvenim promjenama koje nastoje nadvladati nerazvijenost, književni rod koji se najviše piše i najbrže razvija.

Hvaleći obnovljeno bogatstvo aktualne čileanske poezije, Milohnic se zauzeo za raznolikost popisa autora koji već pet desetljeća oblikuju znakove identiteta književnosti te zemlje.

"Zemljovid čileanske poezije 20. i 21. stoljeća još se mora definirati, utvrditi i izmjeriti s potrebne udaljenosti", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesnik hrvatskoga podrijetla Andreas Morales Milohnic (1962.), profesor na čileanskom sveučilištu i Sveučilištu Diego Portales, pripada samom vrhu čileanske književnosti.

Autor je 13 pjesničkih zbirki, te niza eseja i prijevoda. Za svoj rad dobio je velik broj nagrada i priznanja, među kojima i Nagradu Pablo Neruda 2001.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara