Milorad Dodik: Srbiju slabi iluzija o Kosovu

Milorad Dodik: Srbiju slabi iluzija o Kosovu

Tekst: L.J.
Foto: AFP

"NAMA je cilj imati jaku Srbiju, ali se plašim, ako se bude narednih 20 godina bavila iluzijama vezanim za Kosovo, da će je to bitno oslabjeti", kazao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi Dnevnik.ba.

Zalaganje za podjelu Kosova Dodik ne smatra izdajom dodajući kako bi Albanci, ako bi se Kosovo integriralo u Srbiju, imali predsjednika Republike ili predsjednika Vlade ili predsjednika Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju, ukazao je Dodik, umnogome bi se promijenio odnos snaga u parlamentu Srbije, jer su "Albanci mnogo homogeniji nego Srbi".

Dodik je poručio i kako bi izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije moglo značiti kolektivno priznavanje zločina, a RS tu tezu nikada neće prihvatiti.

Dodik drži kako "izglasavanje takve rezolucije nije ni malo bezazlena stvar" te napominje da je za RS "krajnje neprihvatljivo da Srebrenica bude mjesto na kojem je jedino bilo stradanja u cijeloj Bosni". "Tih mjesta je bilo više i na njima nisu stradali samo Bošnjaci, već i Srbi", kaže Dodik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara