MILOŠ FORMAN POČASNI GOST DANA EUROPE U CANNESU

Redatelj češkog podrijetla Miloš Forman, autor "Leta iznad kukavičjeg gnijezda" i "Amadeusa", počasni je gost Dana Europe, koji 18. svibnja organiziraju festival u Cannesu i Europska unija radi "potpore i razvoja europskog filma".

"Kao simbol kontinenta ujedinjena oko filma, ministri kulture zajedno će prisustvovati projekciji jednog europskog filma u službenom programu", najavljuju u četvrtak organizatori festivala.

"Postati filmaš u Europi" glavna je tema toga dana koji će početi sastankom 25 ministara kulture EU-a i nekoliko uglednika poput američkog redatelja češkog podrijetla Miloša Formana, britanskog redatelja Stephena Frearsa i francuskog scenarista Jean-Claudea Carrierea, koji će voditi susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U središtu rasprave bit će obrazovanje za neko filmsko zanimanje u proširenoj Europi, državna pomoć, mogućnosti razmjene.

Zaključke susreta, kao i glavne smjernice buduće audiovizualne politike EU-a, novinarima će predstaviti europska povjerenica za kulturu Viviane Reding, koja će najaviti i dodjelu nagrade Novi talenti EU-a.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara