Milošević demantirao da je monopolist i sanaderovski poručio: Idemo dalje!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

POTPREDSJEDNIK Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević teškom je mukom pristao odgovarati na optužbe vezano uz malverzacije u njegovom Pastoru. Jasno nam je dao do znanja da će ovo biti zadnji put da govori o toj temi.

"Vi imate pravo postavljati pitanja i dobiti na njih transparentne i jasne odgovore, tvrtke koje vas zanimaju imaju svoje uprave, nadzorne odbore i načine komunikacije s medijima, sve što vas zanima pitajte njih a ne mene. Ja vas molim da ubuduće pričamo samo o dužnosti koje vršim u Vladi.", bio je zaključak Miloševićeve pressice.

"Nisam monopolist!"

Tijekom svog uvodnog izlaganja Milošević se uglavnom osvrnuo na svoj dosadašnji rad u Vladi i buduće projekte koje namjerava realizirati. Govoreći o Pastoru uglavnom se hvalio uspješnim poslovnim rezultatima svoje firme, a Indexovo otkriće da taj uspjeh dijelom duguje i tržišnom monopolu koji mu je zakonski omogućila Vlada Jadranke Kosor oštro je demantirao. "Nema ni govora o nikakvom tržišnom monopolu. Pastor je jedan od šest proizvođača vatrogasnih aparata u regiji", rekao je Milošević, ali i dodao da je njegova firma zapravo jedina koja aparat proizvodi od nule dok ostali se bave sklapanjem proizvoda.

Na našu primjedbu da se pozicija tržišnog monopolista nije odnosila na proizvodnju nego na servis jer je Pastoru zakonom omogućeno da odlučuje hoće li serviserima dati dozvolu za rad na njihovim aparatima, Milošević odgovara da se ni tu ne radi o monopolu.

"Više od sto ugovora je produženo. U Hrvatskoj postoji 100 ili 150 servisera s kojima Pastor surađuje i svi su dobili licencu. Jedino što Pastor traži od njih je da budu stručni u obavljanu svog posla.", rekao je Milošević. Podnesak malih servisera Ustavnom sudu nije komentirao.

"Zašto do sada nije bilo kaznenih prijava?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja novinara o privatizaciji Pastora Milošević je izbjegavao dati jasan odgovor. Rekao je tek da u privatizaciji firme nije sudjelovao, a to što se Izvješću Državne revizije njega osobno spominje u kontekstu malverzacija za Miloševića nije sporno. "DORH će to sve istražiti ali ja mogu reći da sam ponosan na sve što se u Pastoru događalo tijekom zadnjih deset godina koliko sam vodio tu firmu. Moram se zapitati odakle dolaze te priče i kako to da niti jedna kaznena prijava nije podnesena do sada, s obzirom da je svaki nezadovoljni radnik prijavu mogao podnijeti anonimno", osvrnuo se Milošević na kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio Pero Kovačević i dodao kako "ne bi trebali gubiti vrijeme samo na to, jer Pastor nije jedina današnja tema".

"Idemo dalje!"

Novopečeni član HDZ-a otkrio je da se u stranku učlanio nakon poziva Jadranke Kosor. "Kad je došao poziv da uđem u Vladu, premijerka Kosor pozvala me je i da se učlanim u stranku. Prije toga nikad nisam bio član niti jedne političke stranke, ali s obzirom da je moj svjetonazor konzervativan i demokršćanski, smatrao sam da je korektno da uđem u HDZ", rekao je Milošević.

Na pitanje je li mu žao što je ušao u politiku nakon svih medijskih napisa koji su se o njemu pojavili otkad je postao potpredsjednik Vlade, Milošević odgovara negativno. "Nije mi žao jer je ovo bitan trenutak. Radi se o velikom izazovu, a ja kao poduzetnik od izazova nisam nikad bježao. Idemo dalje", poslužio se Milošević nekad omiljenom frazom Ive Sanadera, ujedno i sloganom u njegovoj kampanji na parlamentarnim izborima 2007. godine.

"Održao sam više od 100 sastanaka, nekad i subotom i nedjeljom"

Govoreći o svom radu u zadnjih mjesec dana i ambicijama u narednim mjesecima u Vladi, Milošević se uglavnom služio uobičajenim floskulama. Naglasio je da ima dovoljno znanja i energije, te ponovio kako smatra da Hrvatska ima veliki potencijal za investicije i da postoje kvalitetni projekti koji će preporoditi hrvatsko gospodarstvo. Naglasio je da će učiniti sve što može da poduzetnicima s puta ukloni razne birokratske blokade koje su do sada otežavale ulaganje.

Iako je u Vladi tek mjesec dana, svojim dosadašnjim radom Milošević je zadovoljan. Baš je jučer, kako kaže, imao sastanak s veleposlanicima zemalja Europske unije u Hrvatskoj, kojima je predstavio akcijski plan za poticanje investiranja. "Bili su jako zadovoljni viđenim", tvrdi Milošević. Također kaže da je, otkad je u Vladi, održao više od sto sastanaka koji su se "nekad održavali i subotom i nedjeljom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara