Milošević i Vasiljević o Ovčari, Dubrovniku, Kosovu i BiH

HAŠKI okrivljenik Slobodan Milošević nastavio je u ponedjeljak protiuspitivanje umirovljenog generala Aleksandra Vasiljevića, bivšeg načelnika Uprave za sigurnost JNA, pitanjima o Ovčari, Dubrovniku, Kosovu i BiH.

General Vasiljević, načelnik Uprave za sigurnost JNA u razdoblju 1991./92., jedan je od 15 sudionika zločinačkog pothvata u Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku. Kao jedan od ´najupućenijih´ svjedoka optužbe u svojem je iskazu objasnio kako je Milošević, preko MUP-a i SDB-a Srbije te utjecaja na vojni vrh, koordinirao pripreme i izvedbu agresije na Hrvatsku.

Kako u dosadašnjem protuispitivanju nije imao uspjeha u pobijanju Vasiljevićevih navoda iz glavnog svjedočenja, Milošević je pokušao koristiti svjedoka za potvrdu odabranih obavještajnih podaka koji bi ga trebali amnestirati od odgovornosti za neke inkriminacije iz optužnica za Hrvatsku i BiH te optužnice za Kosovo.

Tako je od svjedoka htio dobiti potvrdu da JNA nema odgovornosti prema zločinu na Ovčari, na što mu je Vasiljević odgovorio da su ´zarobljenici bili pod kontrolom JNA - konkretno 80. motorizirane brigade iz Kragujevca´.

Optuženi je tražio potvrdu da je JNA napala Dubrovnik u samoobrani, no bivši šef KOS-a je napad na Dubrovnik objasnio vojnom logikom jer su se snage ZNG-a u gradu ´našle bočno i u pozadini snagama JNA koje su rujna ´91. izbile na lijevu obalu Neretve´.

Miloševićeve navode da nije imao utjecaja na vrh JNA, Vasiljević je demantirao njegovom ulogom u smjeni generala ´92.

Na pitanje je li u vrhu JNA ikada čuo za ´veliku Srbiju´ ili ´nekakav Karlobag, Karlovac i Viroviticu´, Vasiljević je odgovorio da nije ali je čuo na mitinzima kao građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Kakvim mitinzima?´, pitao je arhitekt ´jogurt revolucije´ s kraja 80-ih, no svjedok mu je i to strpljivo objasnio.

Veliki dio protuispitivanja Milošević je pokušavao pobiti navode svjedoka da je najizravnije upravljao akcijama VJ i MUP-a Srbije na Kosovu u proljeće 1999., što ga čini najodgovornijim za masovni progon i pokolje Albanaca.

Vasiljević, reaktiviran u službu tijekom napada NATO-a na SRJ u proljeće 1999., potvrdio je da je Milošević vodio akcije na Kosovu preko Nikole Šainovića, potpredsjednika savezne vlade i preko MUP-a Srbije. Rekao je i kako je optuženi naredio procesuiranje najtežih zločina na Kosovu.

Uz suglasnost glavnog suca Richarda Maya, Milošević je bivšeg šefa KOS-a ispitivao i o zbivanjima uoči početka sukoba u BiH, iako on o tome ranije nije svjedočio.

Pritom je u prvi plan isticao navodno naoružavanje paravojnih postrojbi SDA, nazvanih Patriotska liga naroda i napade na JNA i Srbe, otkrivajući da će se i njegova obrana za BiH temeljiti na tezi kako su Srbi zbog ugroženosti vodili obrambeni rat.

Milošević sutra završava s protuispitivanjem Vasiljevića, nakon čega će ga ispitivati ´amici curiae´ (prijatelji suda).

Kao sljedeći svjedok optužbe u hrvatskom dijelu dokaznog postupka neslužbeno je najavljen Dragan Vasiljković, poznatiji kao ´kapetan Dragan´, koji je od početaka 1991. po nalogu SDB-a Srbije vodio obuku srpskih paravojnih snaga u Golubiću kod Knina i na drugim lokacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara