Milošević iskoristio svjedoka optužbe za potvrdu svojih teza

NA HAŠKOM suđenju Slobodanu Miloševiću u petak je nastavljeno sučeljavanje bivšeg jugoslavenskog šefa države i nekadašnjeg šefa kontraobavještajne službe JNA, umirovljenog generala Aleksandra Vasiljevića.

Haški okrivljenik Milošević, koji se na suđenju brani sam, nastavio je s protuispitivanjem generala Vasiljevića, načelnika Uprave za sigurnost JNA (bivši KOS) u razdoblju 1991./92. General, koji s Haškim sudom surađuje kao svjedok-pokajnik jer se nalazi među 15 suodgovornih na Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku, do sada je najizravnije, iz osobnog iskustva, teretio Miloševića.

U dva dana protuispitivanja Miloševiću su se pokušaji pobijanja svjedokova iskaza obično vraćali kao bumerang, jer bi Vasiljević još dopunjavao iskaz na njegovu štetu, pa je Milošević u petak promjenio taktiku. Od Vasiljevića je tražio da mu potvrđuje podatke koje je pribavila njegova služba ´90/92., a idu u prilog glavnoj tezi Miloševićeve obrane - da su Srbi vodili obrambeni rat.

Tako je tražio potvrdu obavještajnih izvješća o planovima HDZ-a za nasilno osamostaljenje Hrvatske, formiranju dobrovoljačkih sastava i ZNG-a, o naoružavanju Hrvatske, napadima na JNA, čistki Srba u MUP-u te snimanju filma o ministru obrane Martinu Špegelju.

Tužitelj je prosvjedovao rekavši da su ´ta pitanja izvan okvira glavnog ispitivanja´ no sudac Richard May ih je dozvolio, uz ocjenu da se čulo o naoružavanju Srba pa se može i o naoružavanju Hrvata.

Vasiljević ne samo da je potvrdio više od 60 Miloševićevih pitanja, već je i ispravljao krive citate iz dobro mu znanih izvješća.

Potvrđivao je navode optuženog o naoružavanju pojedinih skupina u Osijeku sredinom 1990. i postojanju grupa za ´tihe likvidacije´ viđenijih Srba, a također je navodio primjere podjele oružja članovima HDZ-a u Sinju, Splitu i Kaštelima.

Milošević je tražio potvrde tezi da su se Srbi počeli naoružavati tek kada su postali ugroženi naoružavanjem Hrvata što je svjedok djelomice potvrdio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši glavni kontraobavještajac JNA govorio je o naoružavanju RH linijom HDZ-MUP preko ´šest kanala´ i s raspoloživih 192 milijuna dolara, o pošiljkama iz Mađarske, Bugarske, Slovenije i Ugande (slučaj Kikaš). Otkrio je kako je britanski Foreign Office upozorio bugarske vlasti da se iz luke Varna, brodovima Lipa i Karolina, prevozi oružje za RH, no isporuka nije zaustavljena.

Vasiljević je, na traženje optuženog, potvrdio kako je osobno organizirao i sudjelovao u snimanju filma o Špegelju, te kako je snimljeno 19.5 sati video zapisa i 120 sati audio zapisa. Sucu Mayu opisivao je film kao autentičan, montiran kombinacijom javnih izjava hrvatskih političara i njegovih tajnih snimki.

Film o Špegelju trebao je poslužiti kao izlika za razoružanje Hrvatske, a Vasiljević je potvrdio da je 3/4. prosinca ´90. bila spremna akcija uhićenja 40 osoba povezanih s podjelom oružja.

Milošević je želio da mu general potvrdi ´kako sve govori da se radilo o nasilnoj secesiji RH´, no sudac May zabranio je pitanje.

Vasiljević je govorio i o operaciji ´Kanal´ kada je njegova služba pratila pripreme za isporuku dva broda oružja Hrvatskoj iz rumunjske luke Constanza u kolovozu ´91. Oružje, ranije namijenjeno PLO-u, 50.000 komada AK-47, različiti topovi i streljivo, plaćeni su ali do isporuka nikada nije došlo, rekao je.

Svjedok je i opisao neke pojedinačne incidente, kao što je onaj u Pakracu, na Plitvicama i druge tvrdeći kako je JNA samo razdvajala snage. Napad JNA na Vukovar pravdao je blokadom gradske vojarne.

Milošević je često ponavljao: ´govorio sam da je to koristan svjedok´. Sud je odobrio protuispitivanje još u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara